USK Praha slaví v Eurolize druhou výhru, archivní foto Evanthie Maltsiové a Lindsay Whalenové.

USK Praha slaví v Eurolize druhou výhru, archivní foto Evanthie Maltsiové a Lindsay Whalenové. | foto: Radek Miča, MAFRA

Bez Zohnové a se zónovou Polky neuspěly. USK předvedl kanonádu

  • 0
Laskavý čtenář promine nejapný žertík autorův hned v titulku. Rozpustilý tón však souzní s náladou basketbalistek USK Praha. Středeční výhra nad polským Gorzówem znamená návrat pohody do týmu českého šampiona.

Radost z výhry 96:79 určitě přijít musí. Na opěvující chorály to ale - přiznejme si - ještě není. Pražanky sice předvedly solidní výkon, kterým si spravily chuť i pověst po týden starém selhání proti madridskému Rivasu Ecópolis. Jenže za euroligový úspěch vděčí spíš svému soupeři než vlastnímu skvělému výkonu.

"Myslím, že to bylo hezké utkání a pro nás i velice těžké utkání. Protože já sám jsem se z toho předchozího zápasu ještě úplně nevzpamatoval. Všichni jsme věděli, že se musí vyhrát," oddychl si trenér Lubor Blažek.

Gorzów, který se v nové sezoně musí obejít bez služeb české reprezentantky Kateřiny Zohnové (momentálně hráčky Krakova), zatím válcuje soupeře v ligové soutěži. Na mezinárodním poli je tomu ale přesně naopak.

Prokletím se mu stává zónová obrana, kterou soupeř pokaždé potrestal zpoza tříbodového oblouku. V Madridu, v Šoproni i v Praze. USK zasadil Gorzówu hned 15 smrtících ran. A těchto 45 bodů rozhodlo o vítězi.

"Ne, že by to byla naše hra, ale byli jsme k tomu vyzvaní. Pozice tam byly, oni nás do nich opakovaně pouštěli, přímo tlačili. Bylo na nás, že jsme to využili. Byl fakt, že jsme věděli, že tam ta zóna bude a připravovali jsme se na to. Myslím, že těch trojek mohlo být ještě víc," říká Blažek k pětatřiceti střeleckým pokusům za tři body z rukou svých svěřenkyň.

Jaká další pozitiva zápas nabídl?

Konečně se střelecky zadařilo některé z domácích pivotek. V prvním poločase se 16 body zaskvěla Ieva Kublinová, navíc přidala i osm doskoků. Pravda, ve druhé půli vyšla naprázdno a uspěla jediným doskokem.

Evanthia Maltsiová na prahu nové sezony stále není tou střeleckou hvězdou jako na červnovém mistrovství Evropy, ale z trápení - zdá se - se už oklepává. I přes sérii úvodních nezdarů se řecká křídelnice nevzdala a odrazila se k solidním 14 bodům. "Teď dostane pár dní volno," prozradil Blažek už před euroligovým duelem.

"A bylo dobré, že jsme byli poměrně silní na doskoku," dodá pražský lodivod k 25 míčům doskočeným v obraně a 13 pod košem soupeře.

Motivů ke zlepšení se ale před domácí lavičkou rýsuje ještě mnoho.

"Dostat 49 bodů ve druhé půli, to se nám stát nemůže. Přijali jsme takovéto dáš-dostaneš. Nám to furt vycházelo. Ale nebyli jsme schopni se vrátit," zmiňuje Blažek jeden z obranných problémů. "Strašný body jsme dostali po rychlém protiútoku."

Dalším úkolem je zlepšit obranu pod vlastním košem. "Máme problém v obraně dlouhejch, na tom se musí pracovat. Nejsme schopni zaujmout to správné obranné postavení. Tam je třeba to hrát zepředu, a to tvrdě zepředu. Neustále jsme byli za hráčem a tyhle typy těžkých pivotů to pak mají vyklizené a hrají jedna na jedna," mrzelo Blažka.

Konstantě vysoký zůstává i počet ztracených míčů. Proti Gorzówu jich bylo z pražské strany hned 16.

A nakonec, avšak v neposlední řadě jsou tu pražské začátky. Už zase USK prohrával, tentokrát "jen" 0:4. "Příjemný pocit to nebyl. Zase jsme nedali, pak znova. Připadal jsem si, jako když jsme v minulém týdnu, protože to utkání začínalo zrovna tak. Naštěstí se to zastavilo," oddechl si i zpětně trenér Blažek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž