Jordan Farmar v dresu New Jersey Nets

Jordan Farmar v dresu New Jersey Nets

Anglie, Čína, Izrael. Tři hity mezi hráči NBA, toho času bez práce

  • 8
Zámořská NBA je, a zřejmě ještě hodně dlouho bude, ve stavu výluky. Hráči z nejslavnější basketbalové soutěže si proto hledají nová angažmá. Někteří z nich volí netradiční destinace.

Seznam basketbalistů, kteří se dohodli na smlouvě mimo USA, se každým týdnem rozrůstá. Vše odstartoval Deron Williams, který se brzy po ohlášení výluky dohodl s tureckým Besiktasem Istanbul. Stejný klub od té doby vábí Kobeho Bryanta, či Kevina Duranta, zatím ovšem bezvýsledně.

Williams stále zůstává největší hvězdou s domluveným kontraktem. Další hráči na sebe upozorňují spíš tím, jaké týmy si vybírají. Svéráz Ron Artest, který by se už za několik dní měl jmenovat Metta World Peace, nejprve koketoval s myšlenkou působit ve Finsku, nakonec se však rozhodl pro anglický tým Cheshire Jets.

"Položil jsem si jednu otázku: Kde můžu hrát basketbal a bavit se? Za Jets budu určitě hrát," potvrdil jednatřicetiletý hráč Los Angeles Lakers.

Do izraelského Maccabi Tel Aviv zase míří Jordan Farmar. Vzhledem k jeho židovskému původu ovšem tento krok zas až tak nepřekvapuje. Stejný dres by měl oblékat také Omri Casspi, první izraelský basketbalista v NBA, který se tak vrací do svého mateřského týmu.

Zajímavou cestu volí Earl Clark, který s největší pravděpodobností posílí čínský klub Zhejiang Lions, s nímž dojednává podrobnosti smlouvy. V NBA sotva průměrný hráč by mohl být v Číně, která se do zámořského basketbalu zamilovala, velkou hvězdou. Půjde tak ve stopách Stephona Marburyho, v současné době hráče Foshan Dralions.

O hvězdy nižší svítivosti má zájem třeba litevský Žalgiris Kaunas. K Sonnymu Weemsovi z Toronta Raptors přilákal Tye Lawsona, rozehrávačskou naději Denveru Nuggets, která v uplynulé sezoně učinila nadbytečným Chaunceyho Billupse.

Největší hvězdy NBA zatím stále vyčkávají, jestli se vyjednávání mezi majiteli týmů a hráčskou asociací přece jen nepohnou. Pokud však bude současný stav trvat i nadále, jistě se brzy najde někdo, kdo se rozhoupe, podepíše někde kontrakt, a spustí tím dominový efekt.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž