Vytrvalkyně porazila keňské běžkyně

O l o m o u c - Za svůj nejlepší výsledek považuje olomoucká vytrvalkyně Petra Drajzajtlová vítězství na půlmaratónu v německém Paderbornu. Časem 1:12:49 si navíc zajistila účast v říjnovém mistrovství světa. "Je to první velký závod, který jsem dokázala vyhrát. Zároveň jsem zaběhla svůj nejkvalitnější čas," neskrývala spokojenost. Drajzajtlová si v Německu dokázala poradit i se dvěma Keňankami, které za sebou nechala s více než minutovým odstupem.

"Prvních pět kilometrů jsme běžely spolu. Poté jsem využila toho, že současně startovaly obě kategorie a běžela jsem za účastníkem mužského závodu, což mi velmi pomohlo," vrátila se k průběhu závodu atletka.

V minulosti přitom na vytrvaleckých tratích kralovaly běžkyně z černého kontinentu, se kterými se Olomoučanka dokázala vypořádat. "Čas hodina a čtrnáct minut je ale na Keňanky průměrný," přiznala. Zároveň už ztratila z afrických běžkyň respekt. "V předešlých závodech jsem je několikrát porazila," dodala. I přes svůj německý úspěch  v plánech na světový šampionát zůstává vytrvalkyně při zemi. "Cílem je umístění do dvacátého místa," naznačila své ambice.

Úvod letošní sezony Drajzajtlové vyšel, když obhájila domácí halový titul na třech kilometrech. Poté se však na venkovních závodech přestalo dařit, což atletka do jisté míry přičítá nepříznivému počasí.

Program letní sezony bude především zaměřen na silniční závody. "Účast na maratonech ale stále oddaluji. Myslím si, že pro tuto trať ještě nenastal čas a zatím mě to ani neláká," vyloučila v letošním roce účast na delších tratích. Mimo silničních běhů chce olomoucká vytrvalkyně pokořit osobní rekord na pět kilometrů a zaměřit se na mistrovství republiky. Zároveň doufá, že na vytrvaleckých tratích bude reprezentovat českou atletiku na Evropském poháru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž