Joshua Cheptegei pózuje ve Valencii s hodnotou svého světového rekordu na desetikilometrové trati. | foto: Profimedia.cz

Běžecká fantazie ve Valencii. Cheptegei a Gideyová pokořili světové rekordy

  • 13
Ve Valencii vymysleli velkolepý plán - během několika desítek minut překonat dva světové atletické rekordy, které jsou více než jednu dekádu nedotknutelné. A troufalý záměr vyšel! Nejprve Etiopanka Letesenbet Gideyová posunula historické maximum na pět kilometrů a hned poté uspěl Joshua Cheptegei na dvojnásobné trati.

Cheptegei připravil o patnáct let starý světový rekord v běhu na 10 000 metrů legendárního Kenenisu Bekeleho. Ve Valencii dosavadní nejlepší čas výkonem 26:11,00 vylepšil o 6,53 sekundy. Čtyřiadvacetiletý Uganďan už letos v Monaku sebral Bekelemu světové maximum na 5 000 metrů.

Gideyová na speciálním atletickém mítinku časem 14:06,65 vylepšila o 4,5 sekundy výkon krajanky Tiruneš Dibabaové z Osla 2008.

Letesenbet Gideyová překonala ve Valencii světový rekord na pětikilometrové...

Dvaadvacetiletá Etiopanka běžela strojovým tempem, a když se ocitla v čele osamocená, napodobovala kadenci světel určujících rekordní tempo. Úřadující vicemistryně světa na trati 10 000 metrů jim v závěrečném kole utekla a s přehledem vystřídala v čele historických tabulek trojnásobnou olympijskou vítězku Dibabaovou.

Cheptegei běžel prakticky celou druhou polovinu závodu osamoceně, ale i tak se postupně Bekeleho výkonu vzdaloval. Osobní maximum z vítězného MS v Dauhá si vylepšil o více než půlminutu.

V této koronavirové sezoně se blýskl ještě při silniční pětce v Monaku, kde rovněž předvedl nejlepší výkon historie. Na další závod chystá příští týden, kdy by měl startovat na půlmaratonském mistrovství světa v Gdyni. Co předvede tam? 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž