Už není dopolední, myslí na finále a rekord

Mnichov - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Z očí, z každého jeho gesta vyzařovala spokojenost. Čtvrtkař Karel Bláha vyhrál na mistrovství Evropy v Mnichově svůj rozběh a suverénně pronikl do středečního semifinále. "Už nejsem dopolední atlet," ušklíbl se rozjařeně při vzpomínce na své minulé kvalifikační nezdary a hned se pídil po výsledku svého tréninkového partnera Radka Zachovala, který absolvoval na čtyřstovce premiéru na velké akci. "Postoupil jako první časem? Osobáček? Dobrý," ulevil si Karel Bláha.

Svůj závod rozběhl hodně zvolna, možná až příliš. "Přede mnou šli samí rychlí, hlídal jsem si je, ale přiště za to musím víc vzít," uvědomoval si. V cílové rovince mocně zatáhl a na šachovnici se protlačil před černého Brita Cainese, letos druhého nejlepšího Evropana. "To nic neznamená, zítra se může zlepšit třeba o vteřinu," zůstával Bláha nohama na zemi. Počin na úrovni 46,03 očekával. "Nezávodil jsem nijak na krev, spíš pohodička," lebedil si.

Svěřenec trenéra Kupky se ve středu chystá na velký den. "Rád bych do finále a kdybych ještě překonal český rekord, byla by to fantazie," zasnil se. Letité Kolářovo maximum (45,77) mu leží v žaludku dlouho, vždyť se mu dvakrát přiblížil na pouhých pět setin.      

Dvoustovkaři Radkovi Zachovalovi sázka na dvojnásobnou trať vyšla. Ve svižném prvním rozběhu, v němž úřadovali nejrychlejší čtvrtkaři dne - Francouz Raquil (45,70) a Španěl Canal (45,75), skončil čtvrtý a ulovil skalp ruského půlkařského talantu Borzakovského. Novým osobním maximem (46,26) se protlačil do semifinále.

"O žádném definitivním opuštění dvoustovky ale nemůže být řeč," upozornil Zachoval, že se ještě nechce vzdát disciplíny, na níž třímá český halový rekord. Po postupu v klání na 400 metrů ale svou účast na poloviční trati na šampionátu zváží, protože jej ještě v závěru týdne čeká štafeta.     


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

Biatlon

Sport v roce 2024

EURO 2024

Olympijské hry

Sportovní výsledky

Témata

Nepřehlédněte