SORRY, NEZÁVODÍM. Usain Bolt dal před závoděním v Londýně přednost sledování

SORRY, NEZÁVODÍM. Usain Bolt dal před závoděním v Londýně přednost sledování soupeřů v tamním závodě Diamantové ligy a trávil čas se svým manažerem Rickym Simmsem. | foto: Reuters

Také z Londýna zaznělo: Bolt je letos porazitelný

  • 4
Blíží se atletické mistrovství světa v Tegu a ve světě sílí troufalé hlasy soupeřů fenomenálního jamajského sprintera Usaina Bolta. Na olympijského vítěze a světového rekordmana si troufají další a další...

Rovněž při Diamantové lize v Londýně, přestože tam Bolt byl, ale na protest proti britským daňovým zákonům nezávodil. "Usain rozhodně letos porazitelný je," prohlásil Američan Walter Dix poté, co tu v silném protivětru dva metry za sekundu vyhrál dvoustovku za 20,16. "Ani mě ze souboje s Boltem neodepisujte."

Nejkratší sprint vyhrál na stadionu Crystal Palace Yohan Blake, další ambiciozní rychlík z Jamajky.

Bolt letos přemožitele nenašel. Na stovce vyhrál všechny tři své závody, stejně tak na dvoustovce. K někdejší dominanci má však daleko. Na stovce je v tabulkách roku časem 9,88 až pátý. "Má problémy s rytmem běhu," všiml si krajan Asafa Powell.

Nejlepší časy roku 2012

100 m
9,78 Powell (Jam.), 30. 6. v Lausanne
9,79 Gay (USA), 4. 6. v Clermontu
9,80 Mullings (Jam.), 4. 6. v Eugene
9,85 Rodgers (USA), 4. 6. v Eugene
9,88 Bolt (Jam.), 22. 7. v Monaku

200 m
19,86 Bolt (Jam.), 9. 6. v Oslu
19,95 Ashmeade (Jam.), 7. 5. v Kingstonu
20,02 Dix (USA), 21. 7. v Luzernu
20,05 Salaam (USA), 15. 5. v Normanu
20,11 Mullings (Jam.), 26. 6. v Kingstonu

Poznámka: Gay ani Salaam se nekvalifikovali na MS z mistrovství USA

Bolt přiznává potíže se zraněním zad, zpoždění v přípravě i nižší ambice, co se týče časů: "Letos ode mě nečekejte světové rekordy. Schovávám si je na olympiádu."

Hartley Anderson, expert listu Jamaica Observer, prohlašuje: "Bolt je celé věky vzdálen formě z let 2008 a 2009. Jako by se vrátil zpět časem do období, kdy těžil víceméně jen ze svého talentu."

Při absenci zraněného Gaye to bude v Tegu právě Powell, kdo se na královské stovce stane největším aspirantem na to, aby uzmul Boltovi trůn. "Powell běhá jako sprinterská mašina. A poučil se z chyb minulosti," píše Anderson.

Powell je opatrný a své odstoupení z londýnské stovky vysvětlil: "Jde o drobný problém s třísly, nic vážného. Ale nechci před šampionátem riskovat. V minulých letech jsem běhal rychlé časy, ale dělal jsem chyby."

Powell byl v minulosti výkonem 9,74 světovým rekordmanem, než mu Bolt na jaře 2008 rekord sebral. Individuální olympijské či světové zlato v jeho sbírce chybí. "Ale já cítím, že si ho zasloužím. V Tegu si ho chci vzít," říká nyní.

A snad aby posílil psychiku, hned sebevědomě dodává: "Mám nejlepší formu od roku 2005."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž