Linet Masaiová

Linet Masaiová | foto: AP

Stydlivka od Bolta vrátila hrdost Keni

  • 5
Berlín (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Co mají společného Usain Bolt a Linet Masaiová, nová mistryně světa v běhu na 10 000 metrů? Jamajčan a Keňanka? Sprinter a vytrvalkyně? Jsou ze stejné stáje! Oba patří do manažerské skupiny Rickyho Simmse. Díky Masaiové tudíž Ir Simms slavil už v sobotu, přestože Bolt měl v nohách teprve čtvrtfinále.

Devatenáctiletá dívka vyhrála závod, který je pro Keňu a Etiopii stejně prestižní jako pro Kanadu a Rusko vzájemný duel jejich hokejistů.

"Musí to být váš velmi šťastný den," říkal jí moderátor na tiskové konferenci. Usmívala se jak sluníčko, hleděla na něj a – mlčela.

Teprve když otázku zopakoval podruhé, nesměle pronesla: "Nemohu tomu uvěřit." Simms ji omlouval: "Je pořád stydlivá. Anglicky umí dobře. Když vás zná, pusa jí jede. Ale z tolika lidí kolem sebe je vyděšená."

S Boltem se Masaiová zná dobře. "Každý den se tu potkávají," říká Simms. MF DNES jej oslovila, aby oba šampiony porovnal. "Taky Linet je trochu komediantka. Jenže Usain je mnohem větší herec. Linet ta jeho gesta prostě neumí." Načež předvedl Jamajčanovo typické gesto, jak rukama střílí do oblak. "Linet, ukažte to taky," požádal Masaiovou. Mlčky zakroutila hlavou. Jen se dětsky usmívala.

Simms se dmul pýchou: "Říkám jí královna. Je tak milá. A teď je i královnou Berlína." Její starší bratr Moses patří k nejlepším světovým vytrvalcům. "Když vyhrál na africkém mistrovství 2005, řekla jsem si: Taky budu běhat."

Začínala až v šestnácti na střední škole! V keňském údolí Rift Valley bydlí s dvěma bratry a s Mosesovou manželkou Doris Chepkwemoiovou, čtvrtou z MS v krosu. "Moses je hlava rodiny i náš kouč. Platím mu nájem, on mi za to radí."

Dostala od něj i první tretry. Pak je darovala mladšímu bratru Dennisovi. Tréninkové plány jim sepisuje Simms, bývalý průměrný středotraťař.

"Linet má úžasně rychlé poslední kolo. Umí ho za 57 vteřin," chválí ji. Na posledních metrech se jak vítr prohnala kolem Etiopanek. Vrátila Keni titul, který od roku 1999 držely jen etiopské ženy.

Teď je na řadě její bratr Moses. V pondělí běží mužskou desítku. "Říká, že cokoli udělám, musí udělat líp," směje se Masaiová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž