Sprinter Václav Zich

Sprinter Václav Zich | foto: Pavel Mrhálek, MF DNES

Sprinter Zich si po ME chce spravit chuť, o víkendu poběží v Táboře

  • 0
Evropský šampionát třiadvacetiletých medailovou tečku nepřinesl. Sprinter z Lokte nad Ohří vkládal společně se svými sprinterskými kolegy naděje do štafety. Ani ta Václavu Zichovi nepřivála cenný kov. Stěžejní akce sezony tak skončila bez pompézních oslav.

Na mistrovství Evropy se nadějný atlet připravoval bedlivě. Společně se svým týmem a trenérem zvolili soustředění. "Týden jsem byli v Nymburce. Vše probíhalo v pohodě, měli jsme i výborné počasí," libuje si Zich.

Závěrečná fáze příprav na atletický závod roku se odehrávala přímo v dějišti ME do třiadvaceti let. "Přesunuli jsme se do Ostravy, kde už byla ta konečná fáze přípravy. V Ostravě jsme víceméně už jen ladili potřebné detaily a čekali, jak dobrý závod a čas se podaří zaběhnout," usmívá se.

Zichovu disciplínu, 100 metrů, ovlivnil malý počet přihlášených závodníků. Limit na daný závod totiž splnilo méně sprinterů, Václav Zich mezi nimi nechyběl. Cíl postoupit z rozběhu se tak podařilo splnit ještě dříve, než se dostal na dráhu. "Jako cíl jsem označil postup z rozběhu. To se povedlo i nepovedlo. Protože bylo málo lidí, co splnilo limit. Zrušili rozběhy a udělali rovnou semifinále," popisuje dost nezvyklý postup organizátorů.

V semifinále zaběhl 10,71

Václav Zich tak již v semifinále zaběhl čas 10,71. Bohužel na postup do finále nestačil. "V konečném účtování jsem byl patnáctý. Tudíž jsem se umístil do šestnáctého místa, což jsem chtěl. Svůj cíl jsem tak trochu krkolomně splnil," uznává Zich. Umístění uspokojilo většinu týmu kolem mladého sprintera. Výsledný čas však nenadchnul. "Čas nevypadá moc dobře. Foukalo nám 1,1 proti. Není to extra dobré, ale úplně zklamaní jsme také nebyli. Nevěděli jsme pořádně, co čekat. Nakonec jsme čas brali za vcelku slušný," říká.

Samotné finále a celý závod na sto metrů se musel obejít bez dvou největších favoritů. Christophe Lemaitre coby největší talent světové atletiky si závod v Ostravě nechal ujít. "Přesně tak. Francouz Lemaitre chyběl, on by byl zřejmě papírovým favoritem závodu. Z vítězství se nakonec radoval ten nejrychlejší. Přestože foukal dost vítr proti, finalisté zaběhli poměrně dobré časy," chválí své soupeře.

Rekord ve štafetě

Velká pozornost se upínala ke štafetě. Závod na čtyřikrát sto metrů měl být medailovou třešničkou na českém sprinterském dortu. Atletický bůh a soupeři tomu chtěli jinak. "Mysleli jsme na medaili, ale byla strašně vysoko. Bohužel jsme zkazili dvě předávky a naši soupeři toho dokázali perfektně využít," praví smutně.

Šance na medaili zhatil poslední úsek. "Ještě na posledním úseku jsme předávali v kontaktu s prvním, ale nakonec jsme to nezvládli." Zlaté medaile brali Italové s výsledným časem 39,05. O pět setin zaostala druhá Velká Británie.

Bronzové medaile získali Němci s časem 39,19. Česká sestava obsadila jen těsně páté místo. Na čtvrtý tým ztratila pouhou setinu, čas čtveřice Václav Zich, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Tomáš Kavka doběhla za 39,41. Stanovili tím nový český rekord.

Parta kolem Zicha zřejmě ještě jednou zkusí štěstí na trati 4x 100 metrů. "Čekáme na odpověď pořadatele jednoho závodu. Rádi bychom štafetu zkusili ještě jednou," přiznává.

Z republiky jen s medailí

Po skončeném mistrovství Evropy do třiadvaceti let Václava Zicha čekají další závody. "Už teď v sobotu mě čeká stovka v Táboře. Před sebou máme ještě republikový šampionát. Ten se běží v září, jde o kategorii do dvaadvaceti let," připomíná další akce, na kterých bude útočit na zisk cenného kovu. Nevynechá ani finále extraligy, sezonu zřejmě uzavře závodem v Domažlicích.

Do šampionátu České republiky půjde s velkými ambicemi. Na krk by si rád pověsil jednu z medailí. "Určitě budu chtít získat medaili. Nevím, zda zlatou nebo stříbrnou," směje se. Sprinterskou sezonu zakončí v Domažlicích. "Běhám tam každý rok, odtamtud mám bývalého trenéra. V Domažlicích se mi běhá dobře, na závod už se těším," říká Václav Zich.

Tréninky v Dukle

Před sebou má také ještě nespočet tréninkových jednotek. Už delší dobu se připravuje v týmu Dukly Praha pod taktovkou Dalibora Kupky. Bývalý trenér desetibojařské legendy Romana Šebrleho se věnuje nastupující generaci kvalitních atletů. Zich se tak může věnovat pouze sportu samotnému.

"Domů se dostávám opravdu málo. Trénuji v Praze, takže od domova jsem poměrně daleko," přiznává. Ve zbývajících závodech by rád získal medaili na republikovém šampionátu a chce také vylepšit svůj nejlepší čas na trati sto metrů. "Pokusím se vylepšit si osobní rekord," doufá. Klání nejlepších atletů z celého kontinentu Zichovi nepřálo, chuť si chce spravit v domácím prostředí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž