Šárka Kašpárková se těší na aktivní pohyb

Brno - Do zahájení světového šampionátu v Edmontonu chybí jediný měsíc a čeští atleti se zuřivě připravují, plní limity, zoufají či doufají v divokou kartu. Zato trojskokanka Šárka Kašpárková má klid. Mistryně světa z roku 1997 se na jeden z vrcholů sprotovní sezony podívá v televizi a na klíně jí bude pochrupkávat dcera Terezka. Na tenhle podivný svět už se dívá skoro měsíc. "To je fakt, ale žádnou velkou oslavu malého jubilea neplánujeme. Dárečky dostává pořád, navíc z nich ještě nemá rozum. A my si jenom tak decentně přiťukneme," říká spokojená maminka Šárka Kašpárková. Prohlédněte si fotogalerii Šárky Kašpárkové

Jak se Terezce daří?
Ja strašně hodná, vlastně jenom spí, jí a kouká. Samozřejmě si taky trochu popláče, ale vždycky jenom chvilku, rozhodně se nejedná o celé hodiny. Je to strašně pohodové dítě.

Pohodové? Tuhle vlastnost získala asi po vás, váš přítel a otec Terezky Michal Pogány není zrovna flegmatik...
Asi to má po mně. Já jsem totiž měla strašně klidné těhotenství, což se potom přenáší i na dítě. Kdybych byla podrážděná a nervozní, asi se všechno odvíjelo jinak.

Dají se vaše současné pocity s něčím srovnat?
Asi ne. Nejkrásnější je, když se díváte na toho malého tvorečka, kojíte ho... Nedá se to k ničemu přirovnat, takovou zkušeností si musí projít každá ženská sama. Chci být pořád s ní, Terezka má svůj pokojíček, a tak jsme se s Michalem přestěhovali z ložnice a spíme u ní.

Jak nyní vypadá váš denní program?
Všechno se vlastně řídí podle Terezky. Probudím se a ještě si třeba chvilku počkám, když si chce pospat. Vstáváme tak v devět, najíme se, jdeme na procházku, chodíme po bytě a já jí ukazuju věci a povídám si s ní. Zaleží také na tom, jestli má Terezka "spací" nebo "koukací" den.

Zasteskne se vám někdy po atletice?
Hlavně mi schází aktivní pohyb, přece jen jsem byla hodně zvyklá. A když se na ní dívám v televizi, občas mě přepadnou pochybnosti, jestli se ještě dokážu vyhecovat, jestli v sobě najdu správnou závodní dravost, protože motivace s dítětem trochu vyprchá, už máte jiné priority. 

A vrátíte se do trojskokanského sektoru? Dostanete zase chuť závodit?
Myslím, že až se postavím na značku a zkusím se rozběhnout, všechno bude jako dřív. Srdce se mi rozbuší nervozitou a staré pocity se zase objeví.

Plánovala jste, že byste se ráda připravila už na příští halovou sezonu, jejímž vrcholem bude mistrovství Evropy ve Vídni. Není to trochu brzký termín?
Domnívám se, že ne. S tréninkem bych začala v říjnu, což je šest měsíců po porodu a to je dostatečně dlouhá doba. Samozřejmě všechno závisí na mnoha okolnostech, jestli budu zdravá, jestli bude v pořádku Terezka... Pomůže mi s ní mamka, má z ní hroznou radost.

Trojskokanka Šárka Kašpárková předvádí oblečení pro olympioniky v pasáži Černá růže v Praze

Trojskokanka Šárka Kašpárková při tréniku

Šárka Kašpárková patří mezi olympioniky, kteří budou dostávat peníze na přípravu na olympijské hry v Sydney.

Šárka Kašpárková má nyní čas na to věnovat své kuchyni a vaření

Trenér Michal Pogányi s Šárkou Kašpárkovou ještě před porodem.

Trojskokanka se svou dcerou Terezkou

Šťastná matka a vrcholová sportovkyně Šárka Kašpárková

Šárka Kašpárková chová svou dceru Terezku

Novopečená matka Šárka Kašpárková porodila v Brně U milosrdných bratří dceru Terezku


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž