Tomáš Dvořák

Tomáš Dvořák | foto: MF DNES

Poučený Dvořák se dopředu krotil, ale v Koreji ho čeští atleti nadchli

  • 59
Tegu (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Poučen z předchozího nezdaru odmítal před šampionátem v Tegu silná slova. Tomáš Dvořák, šéftrenér atletické reprezentace, v otázce ambicí jen naznačoval: "Odjet bez medaile by bylo zklamání, jedna navrch bude dobře. K tomu budeme usilovat o co nejvíc finálových účastí." Český tým jich z Koreji veze sedm a medaili má stříbrnou.

Dvořák loni před mistrovstvím Evropy v Barceloně nadšeně předvídal: "Mladý tým by mohl přivézt až šest medailí." Realita? Jeden bronz Barbory Špotákové.

I letos oštěpařka českou výpravu medailově "zachraňovala". Druhý nejlepší výsledek výpravy vybojovali výškař Bába a oštěpař Veselý, oba shodně a těsně čtvrtí.

Finálová vystoupení Čechů

"Ale já si myslím, že to byl vydařený šampionát," hodnotil bývalý desetibojař po své druhé velké akci v nové funkci. "Po loňské Evropě se nedalo čekat, že to bude až tak ohnivé, ale tohle je špička. Jsem nadšený."

A to hlavně z kvality výkonů "svého" týmu. Kromě překážkářky Zuzany Hejnové, která ovšem musela projít třemi koly soutěže, všichni finalisté zlepšili, nebo aspoň vyrovnali, svůj nejlepší výkon roku. "A tak to má být," pochvaloval si kouč.

Největším zážitkem byl závod oštěpařek, kde se Špotáková dramaticky o vítězství přetahovala s Ruskou Abakumovovou. "Neskutečné!" souhlasil Dvořák. "Po prvním pokusu Báry jsem spráskl ruce a řekl: Je po závodě. A že se snad půjdu dívat na dálku."

České vystoupení v Koreji mělo však i svá negativa. "Holt se to některým nepovedlo," posteskl si Dvořák. "Nechci nikoho osočovat, já sám si to zažil mnohokrát."

To, když se člověk celý rok připravuje na jediný vrchol, dře jako blázen. A pak domů odjíždí zklamaný. "Jméno žádné neřeknu," odmítl však. "Ti, kterých se to týká, sami vědí, že chtěli víc. Ale zástup závodníků, kterým se to povedlo, je solidní."

Příští rok čeká atlety další test - mistrovství Evropy v Helsinkách, a to jen měsíc před olympijským vrcholem v Londýně.

"To bude loterie," tušil Dvořák. "Asi se nedá zakazovat start na Evropě, ale každý si dobře rozmyslí, jestli nezvolí raději přípravu na olympiádu. Není to úplně šťastný model a doba mezi vrcholy není dlouhá. Úroveň disciplín může být nižší, stejně tak tlak na závodníky. A když ti pak nejsou tlačení, může to být zajímavější..."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž