Na Zimní Pražské tyčce padly rekordy

Praha - Český reprezentant Adam Ptáček vyhrál v přetlakové hale na Strahově sedmý ročník Zimní Pražské tyčky a své premiérové vítězství ozdobil i rekordem mítinku výkonem 572 centimetrů. O dva centimetry tak překonal dosavadní maximum Ukrajince Ruslana Jeremenka z loňského roku. O nejlepší výkon v historii soutěže se postarala i Polka Anna Rogowská, jež překonala laťku ve výšce 447 centimetrů.

Z čela tabulek vymazala českou rekordmanku Pavlu Hamáčkovou, jež před rokem vyhrála výkonem o dva centimetry horším.

Ptáček měl jediného soupeře v Nizozemci Rensi Bloomovi, se kterým se už osamoceni v soutěži přetahovali o prvenství od výšky 530 cm. Nizozemec měl navrch po 560 cm, které zdolal napoprvé, zatímco český rekordman opravoval, ale přes 572 se už dostal napotřetí jen český tyčkař.

Nechal si pak nastavit laťku na výšku letošního světového i národního maxima 583 cm, ale při pokusu předstihnout o centimetr Němce Tima Lobingera třikrát neuspěl, byť první i druhý skok byly velmi nadějné. "Chyběla možná trošku větší forma, protože jsem byl po kratší závodní pauze v plném tréninku," přemítal Ptáček.

"Kvůli nemoci jsem vynechal dva mítinky a víc potrénoval," vysvětlil majitel národního maxima 581 cm, který se o rekord pokoušel i přesto, že pružný povrch na Strahově nepatří k jeho oblíbeným. "Snad bude líp v neděli na mítinku v Lievinu," vyslovil přesvědčení, že se o posun do čela světových tabulek brzy opět pokusí.

Pouze v roli diváka se objevil na Strahově jeho tréninkový kolega Štěpán Janáček, který si přivezl z mítinku v Doněcku zažívací potíže a necítil se na velký výkon. "Pro mne teď bude Lievin předposlední možností, kde splnit limit pro halové mistrovství světa," poznamenal Janáček, jenž v tom horším případě bude postaven před úkol splnit normu pro Birmingham (570 cm) až na domácím šampionátu v Bratislavě.

Rogowská vyhrála soutěž zcela suverénně, o druhé místo se podělila hned trojice zahraničních závodnic s výkonem 425 centimetrů. Nejlepší z domácích tyčkařek Šárka Mládková skončila pátá za 410 cm.

V rámcovém programu mítinku se o nejlepší výkon postarala dálkařka Lucie Komrsková, jež vyhrála soutěž v letošním českém maximu 641 cm.

Výsledky:
Muži:
1. Ptáček (Dukla Praha) 572, 2. Blom (Niz.) 560, 3. Kolasa (Pol.) 510, 4. R. Haraksim (SR) 510, 5. Vaczi (Maď.) 510, 6. A. Hončl (USK Praha) 510.
Ženy: 1. Rogowská (Pol.) 447, 2. Szabóová (Maď.), Schulteová (Něm.) a Kolevová (Bul.) všechny 425, 5. Mládková 410.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž