Kvůli vrhači Maškovi musí rozšířit sektor

P a r d u b i c e - Nezvyklé starosti mají po nedělní Velké ceně Pardubic v hodu břemenem pořadatelé z klubu AFK SKP. Musí totiž někde sehnat buldozer, aby mohli rozšířit vrhačský sektor. Přinutil je k tomu nejlepší český kladivář Vladimír Maška. Speciální šestnáctikilogramové náčiní totiž hodil až do vzdálenosti 25,04 metru, čímž překonal svůj vlastní dva roky starý světový rekord o 84 centimetrů. Pardubický sektor však je kratší než Maškův nejlepší výkon, takže břemeno dopadlo do protějšího svahu. "Na volné ploše by byl jeho hod o třicet až čtyřicet centimetrů delší," mínil ředitel závodu Pavel Studnička, "nezbývá nám nic jiného než sektor rozšířit.

Už při rozcvičování předvedl Maška hody, které by soupeři brali všemi deseti. "Házel kolem čtyřiadvaceti metrů. Při rozcvičování se však hází na půl plynu. Bylo vidět, že přijel v dobré formě," tvrdil Studnička. "Věřil jsem, že hodím daleko," potvrdil veřejnou prognózu jablonecký závodník. Na světový rekord si však musel počkat až do šesté série. Vinu na tom nesla právě víra ve výborný výkon. "Myslel jsem na délku, a technika nebyla ideální. Postupně jsem se uvolnil a šlo to. Rekordní pokus však také nebyl ideální. Vůbec celá série nebyla valná," zhodnotil svůj výkon staronový rekordman.

Břemeno však bere pouze jako jednorázové zpestření přípravy. Do ruky ho v zimě vezme jen při pardubickém závodě. "Hod břemenem vyžaduje úplně jinou techniku a ani mi neukáže, kam bych mohl v létě hodit kladivem," poznamenal Maška. Proto si neláme hlavu tím, kam by se dalo břemenem hodit.

"Mě momentálně těší především překonání pětadvacetimetrové hranice. Mám z toho dobrý pocit a jsem rád, že jsem poslal vizitku Američanům, kteří se břemenu věnují speciálně," prohlásil Maška. Na dálku výrazně porazil nového amerického šampiona McEwena. Ten totiž při halovém mistrovství USA v Atlantě hodil břemenem "pouze" 22,67 metru.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon