NEJSLAVNĚJŠÍ MOMENT. Sprinter Tim Montgomery o světový rekord kvůli dopingu přišel.

NEJSLAVNĚJŠÍ MOMENT. Sprinter Tim Montgomery o světový rekord kvůli dopingu přišel. | foto: Profimedia.cz

Dopovali všichni, nejsem podvodník, brání se vězeň Montgomery

  • 21
Steroidy jsme měli v ledničce zakryté hadrem, hned vedle zeleniny a injekčních stříkaček, popisoval Tim Montgomery. Někdejší světový rekordman stometrového sprintu poprvé po osmnácti měsících ve vězení promluvil.

Budíček v pět, ustlat postel, aby byl v půl šesté na snídani. Stejné je to každé ráno pro všech 46 jeho "spolubydlících" z oddělení. A tak to bude den co den až do 6. ledna 2016.

Pro britský deník The Times vysvětlil motiv svého podvodu. Zakázané látky bral, protože chtěl porazit amerického rivala Maurice Greenea a stát se nejrychlejším mužem světa.

"Maurice se mi zažral v hlavě dost hluboko. Chtěl jsem všechno, co měl on," vzpomínal čtyřiatřicetiletý Američan ve federální věznici v Alabamě, kde si odpykává trest za bankovní podvod a distribuci drog.

Montgomery nebyl nikdy pozitivně testován na doping, ale byl spojován s laboratoří BALCO a připustil, že zakázané látky používal před olympijskými hrami v Sydney. Kariéru ukončil v roce 2005, kdy dostal dvouletý zákaz startů.

"Tehdy bych dal všechno za to být nejrychlejší na světě. Nic mi nesmělo stát v cestě," říkal bývalý partner nejrychlejší ženy světa Marion Jonesové.

Té po přiznání k dopingu vzali olympijské medaile. On přišel o světový rekord, který v roce 2002 v Paříži překonal. O setinu tehdy vylepšil Greeneovo maximum.

Americký atlet se přesto nikdy nepovažoval za podvodníka. "Nikdy jsem neměl pocit, že něco porušuju. Když jsem mohl, prostě jsem to udělal. Dělal to tak každý."

Teď už si "užívá" ve vězení s mírnějším režimem, v práci zametá listí. Vydělá si tak dvanáct centů za hodinu, v přepočtu asi dvě koruny.

Ale začátky výkonu trestu v nápravném zařízení v New Yorku nebyly jednoduché. "Musel jsem přeprat pedofilního spoluvězně, jinak by si ostatní mysleli, že jsem měkota."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž