NEPŘEHLÉDNUTELNÍ. Dopingoví komisaři chystají pro londýn 2012 velké manévry.

NEPŘEHLÉDNUTELNÍ. Dopingoví komisaři chystají pro londýn 2012 velké manévry. | foto: 

Atletika díky zpětným testům odhalila 28 hříšníků z MS 2005 a 2007

  • 55
Mnozí už skončili, někteří svůj trest vyfasovali, ale pár jich dál v atletice zůstává aktivních. A ti všichni se teď můžou začít bát. Mezinárodní atletická federace IAAF nechala přezkoumat vzorky odebrané účastníkům mistrovství světa v Helsinkách 2005 a Ósace 2007 a s 28 sportovci zahájila disciplinární řízení.

V roce 2012 IAAF poprvé provedla druhé analýzy vzorků moči odebraných v Helsinkách, které byly uloženy ve švýcarské laboratoři v Lausanne. Tento postup odhalil šest pozitivních atletů, kteří byli v březnu 2013 odhaleni. K dnešku je potrestaných devět.

„Použili jsme novinkové metody, které odhalily dříve nezjistitelné látky,“ řekl profesor Martial Saugy, šéf laboratoře. „Teď je náš souboj s dopingem na špičkové úrovni.“

Počátkem dubna 2015 s užitím nejnovějších technologií na poli antidopingových metod provedla federace druhou sérii testování vzorků starých až 10 let (což umožňují pravidla) a odhalila bezmála tři desítky nových hříšníků.

Federace IAAF však v souladu s právními procedurami nesmí zatím žádného sportovce jmenovat.

Velká většina z 28 atletů už nezávodí, někteří z nich už byli potrestáni a jen pár jich zůstává ve sportu aktivních. Ty IAAF provizorně suspendovala a současně potvrdila, že žádný z nich nebude závodit v Pekingu na blížícím se mistrovství světa.

Předloni federace oznámila, že zakázané látky pomohly v Helsinkách k vítězstvím běloruské koulařce Naděždě Ostapčukové, jejímu krajanovi Ivanu Tichonovi v hodu kladivem a ruské kladivářce Olze Kuzenkovové, o stříbrné medaile přišli kladivář Vadim Děvjatovskij z Běloruska a ruská dálkařka Taťjana Kotovová. Testem neprošel ani běloruský koulař Andrej Michněvič, který skončil ve finále šestý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž