Diskařka nebyla smutná, přestože chtěla vyhrát

  • 62
Paříž - Jeden hod to mohl všechno zlomit. Diskařka Věra Pospíšilová do poslední chvíle pokoušela štěstí. Ale závěrečný pokus na mistrovství světa jí nevyšel. Skončila pátá. "Do toho pokusu jsem šla buď, anebo. Nebudu už nic zakrývat a nebudu se za to stydět. Chtěla jsem tady vyhrát. Udělala jsem pro to maximum," řekla Pospíšilová.

Vedoucí závodnice světového žebříčku a druhá v tabulkách si takový cíl mohla dát. Proč to nevyšlo?

"Že výkony ostatních budou takhle kvalitní, to mě trošku překvapilo," řekla Pospíšilová.

"Nejsem zklamaná. Hodila jsem přes pětašedesát metrů a to není špatné. A hlavně být pátá na mistrovství světa, to je můj největší životní úspěch."

Na mistrovství světa se z ničeho nic prosaily závodnice z hloubi tabulek. Vítězná Běloruska Jačenková byla před šampionátem desátá s výkonem o téměř tři metry horším, bronzová Řekyně Vóggoliová osmá, a její stříbrná krajanka Kelesidouová dokonce nebyla v první desítce.

To je podezřelé. Svádí to k myšlenkám, jestli si některé z Pospíšilových soupeřek nepomáhaly zakázanými prostředky. "Kelesidiouovou jsem potkávala ve vesnici, něco jsem tušila," tvrdí Pospíšilová.

"Jestliže se neobjevovala celý rok a pak závodí na mistrovství světa, je to divné. Ale myslete si o tom své. Já jsem nikoho neviděla a nechytla za ruku." Pospíšilové chybělo jen 35 centimetrů ke čtvrtému místu.

Na odměnách od mezinárodní federace je to rozdíl 150 000 korun. "Na tohle jsem vůbec nepomyslela. Pro mě je atletika důležitá něčím jiným," řekla Pospíšilová.

Diskařka chtěla vyhrát, ale bez medaile z mistrovství světa pro ni nekončí svět. A zatím ani letošní sezona. V polovině září ji čeká finále Grand prix v Monte Carlu.
"Tam bude znovu celá světová špička. Chtěla bych to soupeřkám vrátit."

Ale na medaili z velké soutěže myslí pořád. "Nemám důvod být zklamaná. Příští rok je olympiáda. Snad si to vyberu tam. Konečně."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž