Čtvrtkařská štafeta nabývá ostřejších kontur

Turnov - Zlatí mušketýři z Gentu znovu vyrážejí na zteč. Loňským halovým evropským šampionům ve štafetě na 4x400 metrů unikla účast na olympijských hrách v Sydney, letos se přes veškerou snahu nekvalifikovali na mistrovství světa pod střechou v Lisabonu. Nyní mají před sebou další sladkou vidinu, srpnový světový šampionát v Kanadě. "Všichni se teď připravujeme u jednoho trenéra, víme co od sebe můžeme čekat," podotkl Karel Bláha, svěřenec trenéra Kupky. Sestavu doplňuje Mužík a Tesařík. Čtvrtý člen Jan Poděbradský se nyní opájí svým desetibojařským snem, navíc není zdravotně fit. Vynořil se však Radek Zachoval, sprinterský objev chce své schopnosti ve prospěch štafety propůjčit.

Tři žhaví adepti testovali v úvodu sezony formu na mítinku v Turnově. Jiří Mužík zvolil náročný dvojstart (400 m + 400 m př.) a o jeho vzrůstající fazoně svědčí dvě výhry. Na hladké čtvrtce porazil i Radka Zachovala, který však byl s dosaženým časem 46,60 hodně spokojený. Karel Bláha si zdárně vyzkoušel osmistovku, jen Štěpána Tesaříka trápily v poslední době potíže se svalem. A ještě jsou tu samozřejmě další - Poděbradský, vracející se Souček, Štejfa, Hanzl, Klvaňa...  

Limit ČAS pro účast v Edmontonu je 3:02,00. Čas o více než vteřinu lepší, než současný český rekord. Nebo by průměr výkonů nesměl přesáhnout hodnotu 46 vteřin. "Na letmém štafetovém úseku je tenhle čas v mých silách. Já mám navíc oproti klukům výhodu, že už mám mistrovství jisté," poznamenal Radek Zachoval, jenž se v lednu v Africe kvalifikoval na dvoustovce.

Jiří Mužík o svém startu na světovém šampionátu na 400 metrů překážek nemusí pochybovat. "Už teď cítím formu na časy pod hranici 49 sekund," podotkl. Karel Bláha vidí největší šanci na účast v Edmontonu ve štafetě, rozhodně však má i jiné cíle. "Rád bych běžel i individuální čtvrtku," přál si. Limit má ale hodnotu 45,70, o sedm setin méně, než letité české maximum Karla Koláře.

"Už by to chtělo, co?" usmíval se Karel Bláha při pomyšlení na překonání více než dvacet let starého zápisu. "Loni nám to s Jirkou Mužíkem nevyšlo, ale letos jsme na rekord tři. Radek Zachoval vypadal moc dobře," chválil svého kolegu a dodal, že jednomu z nich se "výmaz" Karla Koláře z rekordních listin určitě podaří.

Zachoval při zmínce o čtvrtkařském rekordu jen úsměvem zakroutil hlavou. "Mám ze čtyřstovky  velký respekt," přiznal. O první atak by mohlo české kvarteto pokusit na Zlaté tretře v Ostravě, kde se bude ve štafetě s karierou loučit legendární Michael Johnson. Navíc přijedou výteční Poláci, takže motivace by byla dvojnásobná. "Naše účast ještě není stoprocentně jistá, všechno závisí na manažerovi," krotil optimismus Jiří Mužík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž