JAMAJSKÁ KLASIKA. Usain Bolt v obležení fanoušků, tentokrát na mítinku v

JAMAJSKÁ KLASIKA. Usain Bolt v obležení fanoušků, tentokrát na mítinku v Záhřebu. | foto: Reuters

Boltománie je zpátky aneb Jamajčan v Záhřebu zastínil i Real Madrid

  • 1
Jaký čas zaběhne? Zvládne start? Poprvé po diskvalifikaci na světovém šampionátu se sprinterský fenomén Usain Bolt postavil na start běhu na 100 metrů a úterní mítink v Záhřebu se rázem stal středobodem pozornosti celého atletického světa. Bolt nezklamal, vyhrál - ale "pouze" v čase 9,85 s. Cíl předvést nejlepší světový výkon nesplnil.

Motivaci měl velkou - zlepšit nejlepší světový výkon Yohana Blakea 9,82 by bylo symbolické. Vždyť právě jednadvacetiletý krajan zasedl v Tegu na "jeho" trůn pro nejrychlejšího muže planety.

Chorvatské fanoušky přesto dostal do euforie. Boltománie zachvátila Záhřeb - shodl se místní tisk. Záhřebský stadion byl vyprodaný - 12 000 diváků. Desítky dětí radostí výskaly, když jim nejlepší atlet planety věnoval autogram.

Souboj sportovních událostí týdne v Záhřebu - úterní atletický mítink versus středeční fotbalové utkání Ligy mistrů mezi domácím Dinamem a slavným Realem Madrid - vyhrál jednoznačně "jamajský blesk".

I Vlašičová pospíchala na Bolta

Prezident bílého baletu Forentino Peréz se také nechal zlákat atletickým fenoménem - jednomu z největších fanoušků Manchesteru United věnoval červený dres Realu s podpisy všech hráčů. Když však chtěl sledovat Boltův závod, dostal na čestné tribuně pouze místo ke stání. Jiné nezbylo...

Usain Bolt v Záhřebu

Největší chorvatská hvězda, výškařka Blanka Vlašičová, zase na tiskovce po svém závodě popoháněla novináře: "Rychle, rychle, chci se jít podívat na Bolta."

Viděla jamajskou klasiku. Vítězství suverénním výkonem, zejména v druhé polovině nejkratšího sprintu měli soupeři... smůlu, řekněme. Bolt si s přehledem doběhl pro vítězství. Bronzový medailista ze světového šampionátu Kim Collins mohl mít přesto radost z letošního osobního maxima (10,01).

To si časem 9,85 vytvořil i trojnásobný olympijský vítěz. "Start byl špatný. Trochu jsem tam ztratil koncentraci. Mohl jsem běžet lépe," přiznal Bolt. Obvykle upovídaný jamajský sprinter tentokrát příliš rozhovorů po závodě nerozdal - chorvatští organizátoři museli jeho tiskovou konferenci ukončit z kuriózního důvodu. Novináři se prostě nevešli do místnosti pro tiskové konference. Boltománie zachvátila Záhřeb na všech frontách.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž