ÚLEVA. Jamajčan Usain Bolt vyhrál na mítinku Diamantové ligy v Římě závod na sto metrů a ujistil, že je pro olympijské hry v Londýně největším favoritem.

ÚLEVA. Jamajčan Usain Bolt vyhrál na mítinku Diamantové ligy v Římě závod na sto metrů a ujistil, že je pro olympijské hry v Londýně největším favoritem.

Jsem na dobré cestě k olympiádě, ujistil Bolt snadným triumfem z Říma

  • 0
Možná vyhrál v nejrychlejším čase této sezony. Možná na Diamantové lize v Římě překonal rekord mítinku. Přesto je z Usaina Bolta dál cítit nejistota a chce od kouče Glenna Millse vědět, v čem navzdory suverénnímu vítězství chyboval.

"V součtu to byl dobrý závod," říkal Jamajčan pro AFP. "Ale chystám se teď zavolat koučovi, aby mi vysvětlil, co jsem udělal dobře a co ne. Pak se budu těšit na další závod."

Před týdnem v Ostravě na Zlaté tretře byl světový rekordman pochopitelně zklamaný, přestože nakonec svoji stovku vyhrál. Jenže nad časem 10,04 sekundy neskrýval rozčarování. Byl to první závod od deštivého Toronta 2009, kdy se nedostal do cíle za méně než deset sekund.

"Každý má někdy špatný den," hájil se. "Tehdy o mně začala řada lidí pochybovat. Já byl ale v klidu. A teď jsem chtěl ukázat, čeho jsem schopný."

Ve věčném městě dokázal, že ostravský výkon nebyl víc než jenom kiks. "Úleva," oddechl si. Se startem ovšem spokojený nebyl, ačkoliv třeba Francouz Lemaitre ve vedlejší dráze vyrazil z bloků daleko hůř. "Start je vždy ta nejdůležitější část mého závodu. Když se podaří, to ostatní přijde samo."

Ve třetí stovce sezony do sebe všechno zapadlo - jamajský blesk běžel za 9,76 sekundy, svůj nejlepší výkon roku o šest setin zlepšil, startovní reakce byla slušná, a když v polovině trati natáhl krok, soupeřům o poznání kvalitnějším než v Ostravě zmizel.

"Od příjezdu do Říma jsem si dával pozor, abych byl včas v posteli a měl dost času na odpočinek a spánek," prozradil Bolt. "To se mi v Ostravě nedařilo."

Dominantním během utišil kritiku a zase se pasoval do role nejžhavějšího favorita na olympijské zlato. "Myslím, že se dostávám zpět na dobrou cestu k Londýnu," hodnotil Bolt. "Nebyl to sice perfektní výkon, viděl jsem v něm chyby, ale cítil jsem se extrémně dobře, vracím se."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž