Jaroslav Bába

Jaroslav Bába - BÁBA OPĚT SKÁČE. Výškař Jaroslav Bába se od svého únorového zranění kotníku poprvé představil v závodě a na olomouckém Horním náměstí skočil 205 centimetrů. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Bába po sedmi měsících závodil. Na náměstí

  • 1
Olomouc - Když začátkem února ucítil po doskoku bolest v kotníku, myslel, že jde pouze o výron. Výškař Jaroslav Bába však hned po mítinku v německém Weinheimu letěl do pražské nemocnice v Motole, kde mu na magnetické rezonanci určili diagnózu: přetržené vazy v kotníku.

"Úplně jsem si přetočil kotník, což se jen tak nestává. Další den už jsem šel na operaci," popsal zranění medailista z olympiády v Aténách. "Rovnou mi řekli, že sezonu můžu odpískat. Když mi totiž otevřeli kotník, zjistili, že mám pochroumané různé šlachy a chodidlo mi vůbec nedrželo pohromadě, pata mi ujížděla dozadu, takže mi tam dali šroubek."

Šest týdnů tak byl zcela bez pohybu. Až po čtyřech měsících si poprvé skočil – na výšce 130 centimetrů.
Přitom osobním rekordem Báby je 237 cm.

"Pořád jsem se snažil zpevňovat kotník a musel jsem se také naučit znovu běhat. Pak jsem přidával odrazy, švihadélko a teď už je myslím kotník v pořádku. Jen nemá natrénováno, chybí hlavně dynamika."

V nucené závodní pauze však moc osobních věcí zařídit nestačil. "Tři hodiny denně jsem trávil na rehabilitacích, zabíralo mi to víc času, než jsem čekal."

Včera se po sedmi měsících poprvé objevil v závodě. Nikoliv však na atletické stadionu, nýbrž na Horním náměstí, kde se konal první ročník Carotino Hanácké laťky.

"Nečekal jsem velký výkon, chtěl jsem se hlavně rozzávodit, protože na tréninku jsem trochu zastavil."

Za aplausu přihlížejících překonal laťku ve výšce 205 centimetrů, což je o devět víc, než skočil na posledním tréninku.

"Některé skoky mi vyšly, některé ne, ale kdybych se takhle lepšil pořád, bylo by to parádní."

V centru města neskákal poprvé. "Už jsem závodil na střeše obchodního centra v Liberci a také dvakrát v Porubě. Je to něco jiného než závod. Jde hlavně o pobavení lidí," míní Bába, který se před olomouckou radnicí objevil po boku přítelkyně Denisy Ščerbové, rovněž atletické reprezentantky.

"V Olomouci jsem chtěl předvést 210 centimetrů, ale hlavně jsem rád, že mě lidi nevypískali. Víc teď ale opravdu skákat nemůžu, chci se hlavně dostat do závodního rytmu, abych první závody neabsolvoval až v halové sezoně," míní Bába.

Do Olomouce se karvinský rodák vždycky těší. Několikrát zde absolvoval i soustředění po boku svého olomouckého kamaráda Dalibora Hona.

"Mají tady dobrý měkoučký povrch, tělo tím pádem tolik netrpí. A taky je tady bezvadná parta, například velmi dobrou známou je Táňa Jeroušková, která dřív trénovala výškaře v Ostravě," dodal Bába.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž