Atleti Dukly míří za dalším titulem

Praha - Atleti Dukly Praha a ženy USK Praha budou v sobotu v Praze na Julisce obhajovat mistrovské tituly v extralize družstev. Na startu se objeví mnoho českých reprezentantů. Hlavními hvězdami budou dva stříbrní medailisté z nedávného mistrovství Evropy v Göteborgu výškař Tomáš Janků a oštěpařka Barbora Špotáková.

Zajímavostí bude start stříbrné skifařky z nedávného světového šampionátu Miroslavy Knapkové, která poběží za pražský Olymp závod na 1500 metrů.

Účast ve finále extraligy si v základní části zajistilo šest nejlepších celků v obou kategoriích. Jejich umístění byla přepočítána do bodových ohodnocení - vítěz základní části má šest bodů, další týmy v pořadí vždy o bod méně.

Stejně jsou bodována umístění ve finále a mistry republiky určí součet. V případě rovnosti rozhodne o pořadí lepší umístění ve finále.

Ve skoku vysokém budou soupeřem Tomáše Janků i další účastník evropského šampionátu Svatoslav Ton, překážky poběží Stanislav Sajdok i vícebojař Tomáš Dvořák, který bude házet také oštěpem.

Osmistovku a patnáctistovku poběží Michal Šneberger. O tyči budou skákat Adam Ptáček se Štěpánem Janáčkem, v koulařském sektoru Dukla spoléhá na Petra Stehlíka. Chybět budou Jan Železný i Roman Šebrle.

Právě světový rekordman v desetiboji při posledním kole základní části v Pardubicích startoval ve čtyřech disciplínách, což odporuje pravidlům soutěže a Dukla tak přišla o body. Na druhé místo po základní části se díky tomu posunulo Kladno a dostalo dva důležité body pro finálový závod.

USK bude v soutěži žen útočit na Brno, v jehož barvách nastoupí i šest slovenských reprezentantek. Tým vysokoškolaček nasadí devět atletek, jež byly na ME. V oštěpu má přinést body Špotáková, třebaže v neděli hází při finále Zlaté ligy v Berlíně.

"Její postoj mě těší," řekla vedoucí družstva Jana Šmidáková. Špotáková by podle plánu měla hodit dvakrát a bude spěchat na letadlo do Německa, stejný scénář čeká i výškařku Barboru Lalákovou.

Ze špičky se představí překážkářky Lucie Martincová, Petra Seidlová, Zuzana Hejnová, účast přislíbila i tyčkařka Pavla Hamáčková, v disku bude jasnou favoritkou Věra Cechlová.

Extraliga loni oslavila půl století existence. Dukla Praha získala 48 z padesáti možných titulů. Jediným celkem, který dokázal dvakrát v historii závodníky Dukly porazit, byl pražský Olymp. V kategorii žen se z titulu radovalo zatím šest družstev, nejčastěji atletky Olympu Praha osmadvacetkrát.

Pořadí družstev:
Muži: 
 1. Dukla Praha 6 bodů, 2. TEPO Kladno 5, 3. SYNER Turnov 4, 4. Olymp Praha 3, 5. USK Praha 2, 6. SSK Vítkovice 1.
Ženy: 1. Olymp Brno 6, 2. USK Praha 5, 3. Olymp Praha 4, 4. SSK Vítkovice 3, 5. SKP Pardubice 2, 6. Sparta Praha 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž