Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | foto:  Petr Topič, MAFRA

Oštěpař Vadlejch je díky olympijskému stříbru favoritem ankety Atlet roku

  • 0
Oštěpař Jakub Vadlejch je díky olympijskému stříbru favoritem domácí ankety Atlet roku, jejíž výsledky budou slavnostně vyhlášeny v sobotu v pražském hotelu Ambassador - Zlatá husa. Pokud uspěje, bude to jeho první triumf. Anketa Českého atletického svazu se bude vyhlašovat po loňské pauze, kdy se nekonala kvůli omezené závodní sezoně z důvodu koronaviru.

Tentokrát se velké akce uskutečnily. Atleti mohli bojovat o úspěch na halovém mistrovství Evropy i na olympijských hrách. Pod pěti kruhy v Tokiu zachraňovali čest oštěpaři. Před jejich soutěží reálně hrozilo, že čeští atleti podobně jako na mistrovství světa 2019 nezískají žádnou medaili. V závěrečný den atletických olympijských soutěží se ale Vadlejch a Vítězslav Veselý vzepjali k nečekanému výkonu a získali stříbro a bronz za vítězným Indem Níradžem Čoprou.

Vadlejch, který byl od roku 2016 vždy v první desítce, má velkou šanci vylepšit druhá místa z let 2017 a 2019. Byl by prvním mužským vítězem od roku 2006, kdy popáté triumfoval vícebojař Roman Šebrle.

Ani stříbro z mistrovství světa Vadlejchovi před čtyřmi lety na triumf nestačilo, protože tehdy byla světovou šampionkou Barbora Špotáková a získala poslední ze svých rekordních devíti triumfů. Ve finálové desítce je i letos stejně jako její oštěpařská kolegyně Nikola Ogrodníková, vítězka ankety z roku 2018. Ani jedna z nich ale na olympijských hrách v Tokiu nepostoupila do finále.

Vedle oštěpařů na vrcholné seniorské akci vystoupil na stupně vítězů jen koulař Tomáš Staněk, který vyhrál halové mistrovství Evropy. Venku se mu ale tolik nedařilo, na olympijských hrách zůstal i on před branami finále.

Skvělý rok s narozením syna Kaapa a olympijským finále na 1500 metrů vynesl v hlasování atletických funkcionářů, trenérů a novinářů do první desítky Kristiinu Mäki. Mezi nejlepšími figuruje také její mílařská souputnice Diana Mezuliáníková, tyčkařka Amálie Švábíková a čtvrtkařky Lada Vondrová s Barborou Malíkovou.

Vedle hlavní kategorie se budou vyhlašovat také trenér, junior a objev roku. Ceremoniál bude od 22:10 vysílat přímým přenosem Česká televize.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon