Soutěž Co mě naučila babička má své vítěze. Gratulujeme

Soutěž aktualizováno  21. března 15:00
Děkujeme za vaše příspěvky do soutěže rodinných receptů, které se dědí po generace. Gratulujeme třem výhercům a posíláme jim kuchařku Na plech s Kamilou.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

K nejkrásnějším okamžikům dětství patří pro mnohé z nás společné chvíle s babičkou v kuchyni. Vzpomínáte si na tu vůni, když upekla domácí buchty nebo bábovku nebo když vytáhla z trouby propečenou kachnu a na talíři ji obložila zelím a knedlíky? A co ty letní ovocné koláče, plněné knedlíky nebo dokonalé vánoční cukroví.

Požádali jsme naše čtenáře, aby nám posílali své rodinné recepty. Děkujeme za všechny příspěvky, z nichž redakční porota vybrala tři vítězné. Jejich autorům gratulujeme a posíláme knížku receptů od zpěvačky Kamily Nývltové Na plech s Kamilou a zároveň recepty uveřejňujeme v sekci Recepty iDNES.cz.

Výherci soutěže Co mě naučila babička:
Miroslav Saniga: Meteník
Jarka Bernatíková: Lahodné mini buchtičky
Timea Maršalová: Buchty

Podívejte se do galerie soutěžních příspěvků

Pravidla soutěží najdete ZDE.

Na plech s Kamilou

Na plech s Kamilou

„Miluju, když můžu rozdávat sladkým radost druhým,“ říká zpěvačka a nadšená kuchařka Kamila Nývltová. „Sladké je možná i trochu závislost, ale docela určitě dělá lidi šťastnějšími a dokáže jim vykouzlit úsměv na rtech. A to je taky důvod, proč – když zrovna nezpívám – peču.“

Zpěvačka poskládala knížku plnou receptů, vlastnoručně odzkoušených tipů a rad pro všechny, kteří chtějí vytvořit něco nejen krásného, ale hlavně chutného a ne zbytečně složitého. „Pečlivě a s láskou jsem do ní posbírala rodinné poklady – recepty mé i mých předků. Vyzkoušejte borůvkové blbouny s perníkem, rejžák, pivní štrúdl či pařížský dort s griliášem. Pečte společně se mnou tak, jak jsem se to učila doma odmala. Poctivě, bez složitých postupů, hlavně tak, aby vám chutnalo.“

Autor:

Nejčtenější

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025

Velikonoční kopřivová polévka

Velikonoční kopřivová polévka

Střední

25 min

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

16. dubna 2025

Hot cross buns

Hot cross buns

Střední

50 min

Tradiční velikonoční pečivo z Anglie.

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

15. dubna 2025

Kopřivová nádivka

Kopřivová nádivka

Lehké

55 min

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět.

Beránek, mazanec, nádivka i jehněčí. Tradiční velikonoční recepty

Velikonoce jsou svátky plné barev, tradic a samozřejmě i skvělého jídla. Co se skrývá pod pokličkami velikonočních pokrmů? Jaký je jejich příběh? Přinášíme inspirace na tradiční velikonoční menu,...

14. dubna 2025