Džem z rybízu a višní

Máte doma velké množství rybízu a višní? Připravte z nich lahodný džem podle našeho receptu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez chladnutí

Ingredience

8 PORCE +

Rozpis na cca 8 skleniček (o objemu 100 ml):

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    192 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    802 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    43,4 g

    49 %

    43 %

  • Vláknina

    6,0 g

    20 %

    20 %

  • Bílkoviny

    1,5 g

    2 %

    2 %

  • Tuky

    0,4 g

    1 %

    1 %

  • nasycené

    0,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Skleničky i víčka na džem předem vyvaříme v horké vodě a dáme uschnout na utěrku.
  2. Rybíz očistíme, dáme do hrnce, přidáme podélně rozkrojený lusk vanilky a rybíz rozvaříme. Pak ho přepasírujeme přes husté sítko (potřebujeme mít 500 ml čisté rybízové šťávy).
  3. Šťávu z rybízu nalijeme do širokého kastrolu a vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje asi o jednu třetinu. Přisypeme cukr a zvolna vaříme ještě cca 10 minut.
  4. Poté uděláme želírovací zkoušku. Na vychlazený talířek kápneme trochu džemu, pokud rychle tuhne, je hotový. V opačném případě ještě chvíli povaříme.
  5. Pokud džem již dobře želíruje, přidáme očistěné višně a vše vaříme ještě 5 minut.
  6. Sklenice naplníme připraveným džemem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a otočíme.
Autor:

Podobné recepty

Šunková pěna

Skvělá svačina do práce i do školy.

Špízy s olivami a sýrem

Originální jednohubky, vhodné na každou party.

Tvarohová pomazánka s olivami

Nemáte čas na vaření večeře? Vyzkoušejte tuto skvělou pomazánku.

Veselé chlebíčky

Nezapomeňte na silvestrovskou oslavu připravit chlebíčky.

Ricottové bochánky

Toto pečivo je inspirované italskou kuchyní.