Ingredience
Postup
- Skleničky i víčka na džem předem vyvaříme v horké vodě a dáme uschnout na utěrku.
- Rybíz očistíme, dáme do hrnce, přidáme podélně rozkrojený lusk vanilky a rybíz rozvaříme. Pak ho přepasírujeme přes husté sítko (potřebujeme mít 500 ml čisté rybízové šťávy).
- Šťávu z rybízu nalijeme do širokého kastrolu a vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje asi o jednu třetinu. Přisypeme cukr a zvolna vaříme ještě cca 10 minut.
- Poté uděláme želírovací zkoušku. Na vychlazený talířek kápneme trochu džemu, pokud rychle tuhne, je hotový. V opačném případě ještě chvíli povaříme.
- Pokud džem již dobře želíruje, přidáme očistěné višně a vše vaříme ještě 5 minut.
- Sklenice naplníme připraveným džemem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a otočíme.