VIDEO: Výstava prozradí tajemství mumifikace a ukáže záhadnou hlavu z Prahy

  • 6
Na Výstavišti v pražských Holešovicích bude mít začátkem února evropskou premiéru výstava mumií z různých koutů světa. Mezi exponáty jsou kromě lidských ostatků i nabalzamovaná zvířata.

Množství mumií se podařilo na jedno místo dostat díky spolupráci amerických archeologů, antropologů a světových muzeí a sběratelů.

„Výstava přináší skrze pohřební rituály výpověď o tom, jak lidé tehdy žili. Zároveň současná věda mumie pečlivě zkoumá. Proto víme, co lidé před staletími jedli, jak se oblékali a jaké dostávali dary,“ uvedla za pořádající agenturu JVS Group Květa Havelková

Některé mumie nevznikly záměrně během náboženských obřadů a složitých postupů, ale uchovala je sama příroda. Může za to například vhodné a suché klima v kryptách. Některé mumie se našly i v rašeliništích a v bažinách, které dokážou tělo dobře zakonzervovat.

Mumifikace v Egyptě byla naopak náročná a měla mnoho pravidel. 

„Kněží těla zbavili vnitřních orgánů, pak je vysušily směsí soli a poté je začali polévat balzámy a pryskyřicí. Samotný rituál trval asi 70 dní a četly se při tom verše z Knihy mrtvých,“ dodala Havelková.

Z českých mumií je zde vystavena tajemná hlava, která se našla na místě bývalého kostela sv. Vojtěcha nedaleko Prašné brány. Je několik set let stará, ale dosud nebylo odhaleno, komu patří.

Mezi stovkami exponátů jsou mumie ze středověké civilizace Inků z Peru, z Holandska, Maďarska nebo Skotska. Mezi mumiemi jsou zástupci vážených rodů, jako egyptský kněz Nes-Hor, který žil okolo roku 300 až 30 př. n. l, nebo německý šlechtic Baron Von Holz, jehož tělo bylo nalezeno v tajné kryptě hradu ze 14. století. Díky vhodným podmínkám se dokonce zachovalo i jeho oblečení. 

,