Výbuch v bytě na Žižkově 3. září 2023 | foto: Michal Vronský, starosta Prahy 3 (Facebook)

V bytě na Žižkově se po výbuchu sesunula zeď, podle statika je dům obyvatelný

  • 9
V neděli 3. září v odpoledních hodinách došlo v jednom z bytů v Biskupcově ulici na Žižkově k výbuchu. Ten způsobil pád jedné zdi v domě. Událost se obešla bez zranění, na místě zasahovali hasiči a další složky záchranného systému. Prošetřování případu stále pokračuje, bylo vyloučeno, že sesunutí stěny způsobila výbušnina.

K výbuchu tak došlo pravděpodobně vlivem nedbalosti. Podle fotografií z místa byla zeď postavená z dutých cihel, nejednalo se tedy o nosnou zeď. Poškození domu tak nebylo fatální.

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka uvedl, že na místě již byli pyrotechnik a statik, kteří dům považují za obyvatelný.

Výbuch v bytě na Žižkově 3. září 2023

Podle vyjádření starosty Prahy 3 Michala Vronského je neobyvatelná pouze část domu zasažená výbuchem, obyvatelům proto nabídl náhradní bydlení.

„Jeho obyvatelka naštěstí nebyla doma a tak se jí nic nestalo, ale její byt je neobyvatelný. Praha 3 má pro mimořádné situace připravených několik bytů, které jsou ihned k dispozici. Jeden z nich jsem dnes nabídl evakuované, a před chvílí jsme jí s kolegyní z oddělení bytů předali klíče,“ napsal Vronský v neděli na svůj Facebook.

„Odebrali jsme vzorky a šetříme to,“ uvedl Kavka s tím, že další podrobnosti k případu nejsou známy. „Spolupracujeme s policií,“ dodal.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz