Hasiči v Týnci nad Sázavou zasahovali v neděli v areálu sléváren, likvidovali...

Hasiči v Týnci nad Sázavou zasahovali v neděli v areálu sléváren, likvidovali tam požár olejového transformátoru. (9. května 2021) | foto: Hasiči - Středočeský kraj

Ve slévárnách na Benešovsku hořel transformátor. Škoda je 4 miliony korun

  • 1
Hasiči v Týnci nad Sázavou zasahovali v neděli v areálu sléváren. Likvidovali tam požár olejového transformátoru. Škodu vyčíslil vyšetřovatel na čtyři miliony korun, hasičům se zásahem podařilo uchránit věci v hodnotě šest milionů. Požár způsobila technická závada.

Hasiči se o požáru v prostorách sléváren v Týnci nad Sázavou dozvěděli v neděli před polednem. Velitel zásahu po příjezdu vyhlásil druhý stupeň poplachu, plameny totiž ohrožovaly sousední transformátor a střechu elektrorozvodny. 

Na místo dorazily další jednotky, technik odpojil celý objekt od elektřiny. Během jedné hodiny se hasičům podařilo snížit stupeň poplachu na první, základní úroveň.

Do sléváren byli povoláni také specialisté z chemické laboratoře, ukázalo se však, že transformátorový olej neuniká. Zda k úniku skutečně nedocházelo, potvrdí ještě rozvor vzorků odebraných jak z místa zásahu, tak z řeky Sázavy.

„Po ochlazení objektu byla rozvodna odvětrána přetlakovým ventilátorem a zkontrolována opakovaným měřením termokamerou,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel. Po druhé hodině předali hasiči objekt dobrovolným jednotkám.

Vyšetřovatel škodu vyčíslil na 4 miliony korun. Díky včasnému zásahu hasičů se však dalších 6 milionů podařilo uchránit.