VIDEO: Střecha Lucerny se proměnila v louku, dočasně bude přístupná

  • 10
Terasa pražského Paláce Lucerna se proměnila v zelenou louku. Není to ale přírodní trávník, nýbrž umělý koberec. Kavárník Ondřej Kobza střechu proměnil v rámci jejího opětovného zpřístupnění veřejnosti. V budoucnu ji zaplní ukázkové zahrady.

Novou dřevěnou podlahu, která byla na střechu Lucerny položena v rámci její obnovy (psali jsme zde), nově zakryly koberce s umělým trávníkem.

„Inspirací pro zatravnění střechy Lucerny byly mimo jiné i zahraniční zákony, které ve vyspělých zemích, například ve Francii, fungují. Každá nová budova tam musí mít na střeše zahradu či solární panely,“ řekl kavárník Ondřej Kobza, který má střechu v pronájmu od Dagmar Havlové, majitelky Paláce Lucerna.

Na opravdový trávník na střeše Lucerny nebyly peníze, střecha by ho ani neudržela, ale část terasy se v budoucnosti zazelená bylinkami  a keři. Zatím je zde pár jabloní a několik desítek malých květináčů s rostlinami, které by měly podmínky na střeše vydržet.

„Zatím je zde osázeno 150 kyblíků vytrvalými rostlinami a okrasnými travinami, které zde vydrží. V budoucnu na střeše vzniknou tři zóny pro různé druhy zeleně,“ uvedla zahradní architekta Martina Imramovská.

Zeleň bude splňovat nejen okrasný účel. Podle Imramovské zde budou například ukázkové zahrady, které mají předvést, jak využít vegetaci jako přirozenou izolaci, aby se dům nepřehříval, nebo jak pracovat s dešťovou vodou. Část zahrady se bude věnovat workshopům o městském zahradničení.

Koncept střechy se bude měnit

Na jednom tisíci metru čtverečních jsou rozmístěny předměty z jiných Kobzových projektů, jako je poesiomat, klavír nebo pingpongový stůl. Na střechu se také dočasné nastěhují králíci, slepice i vzácný modrásek komonicový.

Podle Kobzy se bude prostor střechy v průběhu různě měnit a trávu by například mohlo nahradit kluziště, nebo v létě minipláž.

„Hovoří se o smart cities, ale já tomu moc nevěřím a vidím v tom spíše monitoring každého našeho pohybu. Více smart by podle mého bylo, kdyby Praha umožnila přesunout část veřejného prostoru na střechy. Dnešní technologie umožňuje střechy využívat více způsoby,“ dodal Kobza.

Na výhled ze střechy se může opět přijít podívat veřejnost až do 11. září vždy od 12 do 20 hodin. Základní vstupné je 200 korun.

Projekt otevření střechy Lucerny trvá už čtyři roky, veřejnost se tam poprvé podívala v červnu 2016. Z technických důvodů zatím není možné, aby byla střecha zpřístupněna nastálo. Zatím se zde konají různá cvičení, koncerty, nebo přednášky.

,