Zloděj ukradl ve starožitnictví šperky za 4,5 milionu, vitrínu rozbil kladivem

  • 2
Pražští kriminalisté zadrželi jednatřicetiletého cizince, kterého podezírají z krádeže šperků za téměř 4,5 milionu korun ze starožitnictví v Platnéřské ulici v centru hlavního města. Vzhledem k výši způsobené škody mu hrozí až osm let vězení, informoval v úterý mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Muž podle policie 19. února v noci prohodil velkým kamenem skleněnou výplň dveří a vnikl do prodejny. Kladivem rozbil vitrínu, ze které vzal přes 90 zlatých šperků, některé ozdobené diamanty. Poté i s kradenými věcmi zmizel.

Kriminalisté po zhlédnutí kamerových záznamů z okolí starožitnictví zjistili, že podezřelý se nedaleko ubytoval, krátce po vloupání ale odcestoval ze země. V tu dobu už znali jeho totožnost, a tak informovali své zahraniční kolegy. Po několika dnech muž do Česka přicestoval přes tři státy.

Ukradená socha z Římova se našla po 30 letech, nabízelo ji starožitnictví

Detektivové podezřelého zadrželi ihned poté, co vystoupil na hlavním nádraží v Praze z vlaku. Při výslechu se k činu přiznal. Díky mezinárodní spolupráci udělali kriminalisté domovní prohlídku v jeho rodné zemi, při které nalezli i část odcizených šperků.

„Dále po zadržení vyplynulo najevo, že se obdobné trestné činnosti dopustil i v několika dalších státech Evropy,“ dodal Hrdina.

Z které země zadržený pochází, policie neuvedla. Cizinec je stíhán vazebně.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,