Bylo to protiprávní, ale legitimní, řekla u soudu squaterka z Šatovky

  • 272
Obvodní soud pro Prahu 6 dnes projednával případ squaterů ze skupiny Resurp Crew, kteří v únoru obsadili opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Státní zástupkyně pro ně navrhla tresty na spodní hranici sazby. Verdikt soud vynese nejspíš v úterý.

Squaterka Zuzana Brodilová obviněná za únorové obsazení usedlosti Šatovka u soudu prohlásila, že jednala sice protiprávně, ale legitimně. 

Poukázala mimo jiné na to, že v Česku aktuálně umrzlo několik lidí, a i z toho důvodu je podle ní „zvrácené“, aby domy zůstávaly prázdné.

Ostatních osm aktivistů nevypovídalo a připojilo se k prohlášení své kamarádky. 

Aktivisté čelí obvinění z neoprávněného zásahu do práva k domu, za což každému z nich hrozí až dvouleté vězení. Pokud se však prokáže, že čin spáchala organizovaná skupina, může se trest navýšit až na pět let. 

U soudu by měl vypovídat jako svědek také starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Neobydlený areál Šatovky patří městské části a je od roku 2011 opuštěný, přestože vedení radnice chce z místa udělat centrum pro seniory. Podle starosty čekají jen na změnu územního plánu. 

„Dům je ve veřejném vlastnictví, a tedy ve vlastnictví nás všech,“ řekla Brodilová. Překvapilo ji prý, že je obsazení Šatovky posuzováno tak závažně. Popřela tvrzení obžaloby, že by se squateři na místě zabarikádovali. „Zástupce města jsme o naší přítomnosti na místě informovali. Dodali jsme prohlášení ‚Tak jsme zase tady‘,“ popsala Brodilová.

Státní zástupkyně navrhla trest na spodní hranici sazby

Doplnila, že do Šatovky s dalšími aktivisty přišla poprvé v zimě roku 2015. Zůstali tam po dohodě s tehdejším místostarostou městské části 18 dní a za tu dobu prý místo na vlastní náklady uklidili. Poté se prý snažili jednat s radnicí o dalším využití objektu. Jednání ale nikam nevedla, ačkoliv po schůzce se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09) se původně „vše zdálo na dobré cestě“.

Obviněné aktivisty přišla k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 podpořit řada jejich známých. Soudkyně je před zahájením líčení preventivně vyzvala, aby zachovali důstojnost a nedělali z jednání happening. Mladí lidé ji uposlechli.

Státní zástupkyně dnes u soudu navrhla potrestat squatery na samé spodní hranici sazby. Podle ní nelze jednat protiprávně, byť k dosažení prospěšného cíle. Aktivistům v závěrečné řeči sdělila, že o ně měla při sledování televizních záběrů z obsazení budovy strach, protože je jednoznačné, že objekt není v dobrém stavu. Chce také, aby uhradili škodu ve výši 6100 korun, kterou vniknutím do domu způsobili Praze 6.

Místo závěrečných slov báseň

Možnost závěrečného slova využili i někteří z obviněných. Ondřej Mašek přednesl text od básníka Františka Gellnera, Michaela Schifflerová zase přečetla fejeton Dva světy od Karla Čapka. Eliška Brabcová řekla, že squatting by měl být společensky vítaným elementem a neměl by být perzekvován. 

Poukázala na to, že za svou účast na akci v Šatovce strávila dva dny v cele předběžného zadržení, což už samo o sobě pokládá za nepřiměřený trest. 

Soud v případu zatím nerozhodl, verdikt vynese nejspíš v úterý.

Asi třicet squaterů vniklo do Šatovky 9. února večer. Po vyjednávání s policií a se starostou část z nich odešla a uvnitř zůstalo jen deset squaterů, kteří se zavřeli na střeše budovy. Zůstali tam pět dní, poté slezli a všechny odvezla policie. Cílem aktivistů je z budovy udělat komunitní centrum, kde by zároveň i bydleli, protože část z nich nemá střechu nad hlavou.

12. února 2018

,