Demolice vily na území pražské památkové zóny Vinohrady, Žižkov, Vršovice začala 30. listopadu. | foto: Úřad MČ Praha 10

Stoletá vila na Vinohradech se bourat nesměla, soud potvrdil pokutu 300 tisíc

  • 27
Za nepovolenou demolici části architektonicky cenné budovy v památkové zóně na pražských Vinohradech dostala společnost AWM Bohemia CZ pokutu 300 tisíc korun. Sankci za přestupek podle památkového zákona s konečnou platností potvrdil Nejvyšší správní soud (NSS), když zamítl kasační stížnost firmy. Rozhodnutí je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

Společnost AWM Bohemia CZ jako tehdejší vlastník začala bourat rondokubistickou vilu v ulici Na Šafránce před pěti lety. Přestože měla povolení pouze na postupnou rekonstrukci. Radnici na bourání upozornil anonymní telefonát. Událost získala značnou pozornost médií i odborníků a demolice se zastavila.

Firma svůj postup zdůvodnila nebezpečím bezprostředního zřícení budovy. Na domě se údajně během rekonstrukce tvořily trhliny.

Na Vinohradech bourají chráněnou vilu, úřad demolici prozatím zastavil

Pokutu za odstranění části budovy v památkové zóně vyměřil firmě odbor památkové péče pražského magistrátu. Sankci potvrdilo ministerstvo kultury a následně také Městský soud v Praze.

Podle městského soudu vlastník při odstranění části budovy nejednal v krajní nouzi, protože nebezpečí bylo možné odvrátit jinak a vzniklý následek je v podstatě stejně závažný, jako kdyby se část domu zřítila sama. Firma v kasační stížnosti zopakovala, že teprve při rekonstrukci se ukázalo, že havarijní stav vyžaduje neodkladné odstranění porušených částí budovy.

NSS kasační stížnost zamítl. Potvrdil, že vlastník neměl postupovat o své vůli. Mohl prý operativně kontaktovat stavební úřad. „Stavební zákon upravuje postup za situace, kdy je nutné vzhledem k ohrožení života a zdraví jednat okamžitě, a proto dává stavebnímu úřadu pravomoc nařídit odstranění stavby i ústně při kontrolní prohlídce. Pokud by stěžovatelka stavební úřad informovala, stavební úřad mohl ještě ten stejný den při kontrolní prohlídce demolici ústně nařídit,“ stojí v rozsudku.

Dům z roku 1921 v kolonii Svépomoc od architekta Františka Alberta Libry je na území pražské památkové zóny Vinohrady, Žižkov, Vršovice. Rekonstrukce zůstala nedokončená, v mezičase také objekt změnil majitele. Nyní je v katastru nemovitostí zapsaná společnost Vita rosea.

Zpola zbouraný dům je nyní v nabídce realitní kanceláře za 85 milionů korun. Podle fotodokumentace chybí vile střecha, část obvodových zdí i vnitřních konstrukcí. Realitní kancelář objekt prezentuje jako jedinečnou prvorepublikovou rondokubistickou vilu určenou ke kompletní rekonstrukci.

1. prosince 2018

,