Smetanova vyhlídka u Vltavy je zavřená, majitel pozemku ji nechal oplotit

  • 305
Turisté už se nepodívají na meandr řeky Vltavy ze známé Smetanovy vyhlídky na Benešovsku. Majitel ji nechal oplotit, protože tam byl nepořádek a docházelo ke zraněním. Klub turistů uvažuje, že zruší celou stezku, po které bylo možné na vyhlídku dojít.

Informaci o zrušené vyhlídce napsal Klub českých turistů na Facebooku. 

„Smetanova vyhlídka u Krňan byla trvale uzavřena. Přístupová cesta i samotná vyhlídka leží na soukromém pozemku, který majitel nechal oplotit z důvodu nebezpečných situací a velké míře nepořádku od návštěvníků,“ napsal klub.

Majitel pozemků zřejmě odstranil i ukazatele. Turisté nyní uvažují o tom, že celý úsek žluté turistické trasy mezi Třebsínem a Jablonnou zruší. 

Podle serveru iRozhlas.cz obec Krňany o zavření vyhlídky nerozhodovala. Majitel pozemku tak učinil proto, že byl v okolí nepořádek od turistů, a že se tam stávaly nehody. Naposledy v květnu spadl na vyhlídce člověk a zranil se.

„Obec s tím nemá nic společného, jde o věc soukromníků. Majitel z toho nijak neprofitoval, ale došlo tam k úrazu. Je to ožehavá záležitost,“ řekl starosta Krňan Josef Hušbauer pro iRozhlas.

Smetanova vyhlídka vznikla v roce 1974 ke 150. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. 

Nedaleko lze najít další vyhlídky.Nejblíže je Máj a vyhlídka Bednář. O něco dále proti proudu Vltavy je Albertova vyhlídka, která je součástí naučné stezky Drbákov. Nejznámější pohled na meandr Vltavy, takzvanou Solenickou podkovu, je nedaleko přehrady Orlík. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz