Královská zahrada Pražského hradu nabízí na Předjaří 2018 i letos výlet do barevného světa květin. | foto: Yan Renelt, MAFRA

V Královské zahradě roste královská květina, Pražský hrad zve na Předjaří

  • 1
V Empírovém skleníku v Královské zahradě na Pražském hradě začala v pátek výstava jarních květin. Předjaří je věnováno péči státu o umělecké sbírky Pražského hradu, konkrétně tapisériím a gobelínům. Speciální prostor mezi květinami dostaly řepčíky.

Předjaří letos v rámci rostlin nabídne k vidění i přičichnutí celkem na tři tisíce rozkvetlých květin, mezi kterými jsou například hyacinty, modřence i petrklíče. 

Více prostoru dostane květina, která je často opomíjena, a to řepčík královský.

„Řepčíkům se někdy říká císařská koruna, protože mají květenství podobné koruně. Byla to rostlina oblíbená hlavně v období baroka,“ vysvětlil kurátor Předjaří Jaroslav Sojka.

Podle Sojky je pro květiny ve skleníku ideální chladnější počasí a zamračená obloha, některé druhy tak budou odkvétat pomaleji.

V druhé polovině výstavy budou moci návštěvníci vidět tapisérie ze sbírek Pražského hradu, které jsou vlámského původu, nebo gobelíny francouzského původu z 16. až 18. století. 

„Jeden z vybraných gobelínů pochází ze série Antonius a Kleopatra ze 17. století. Druhý je z cyklu Dvanáct měsíců. Oba byly svatebním darem Františka Štěpána Lotrinského Marii Terezii,“ dodal Sojka

Výstava bude probíhat až do 25. března. Vstup je z ulice U Prašného mostu brankou ve Lvím dvoře, ještě před stanovištěm bezpečnostních kontrol. Přesto mohou být i zde návštěvníci náhodně kontrolováni. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.