Student UK s velkou taškou zburcoval policii i pyrotechnika. Byly v ní jen knihy

  • 222
Policisté odpoledne zasahovali v kampusu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v pražské Troji, kde prověřovali podezřelé chování studenta s velkou černou taškou. Budovy v areálu evakuovali a provedli zde pyrotechnickou prohlídku.

„Pražští policisté zasahují v ulici V Holešovičkách v Praze 8, kde se dle oznámení měl nacházet student, který se choval podezřele. Policisté mají muže ve své moci a zjišťují, k čemu na místě došlo,“ sdělila Policie ČR na síti X.

Z bezpečnostních důvodů policisté budovy fakulty evakuovali a provedli pyrotechnickou prohlídku. „Chceme vyloučit možná případná rizika,“ uvedli.

Po 16:30 hlásili, že provedená pyrotechnická prohlídka všech budov i zavazadla, které měl muž u sebe, neodhalila žádné nebezpečné předměty. „Nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání a psychicky rozrušený muž byl převezen pražskými zdravotníky do psychiatrické léčebny k dalšímu ošetření. Opatření na místě ukončeno.“

„Naštěstí šlo o falešný poplach vyvolaný zprávou, že po katedrálním objektu se pohybuje osoba s velkou černou taškou, která už však areál opustila. Víme, co v té tašce měl, podařilo se jej odchytit, nebylo tam nic nebezpečného,“ informoval studenty a pracovníky fakulty děkan Mirko Rokyta. Pro ČTK dodal, že v tašce měl student jen knížky.

Policejní zásah omezil dopravu v ulici. Podle webu pražského dopravního podniku policie ulici kolem 15:20 v obou směrech uzavřela a kvůli tomu jezdil odklonem autobus číslo 187 a autobusy na lince 201 jezdily jen mezi zastávkami Bulovka - Černý Most.

Vnášení velkých zavazadel do univerzitních budov vyvolává pozornost v souvislosti s tragickou prosincovou střelbou na Filozofické fakultě UK, při které zemřelo 14 lidí a 25 bylo zraněno. Pachatel, který přinesl zbraně na fakultu ve velkém zavazadle, spáchal sebevraždu. Kontrola vnášení velkých zavazadel proto patří mezi možná bezpečnostní opatření, o kterých počátkem ledna jednal ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se zástupci škol a policie a ministerstva vnitra.

„Chtěl bych vás jednak uklidnit, že se neděje nic zásadně nebezpečného, a jednak požádat o trpělivost s rutinní prací Policie ČR. Z jistého hlediska jsme rádi, že jsme si ověřili, že policie dorazila v řádu jednotek minut,“ podotkl Rokyta.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,