(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Soud zpřísnil cizincům tresty za znásilnění turistky v Praze

  • 51
Odvolací Městský soud v Praze zpřísnil tresty cizincům, kteří loni v dubnu v hlavním městě znásilnili jinou turistku. Tři muže z Alžírska posílá do vězení na tři až šest let. Rozsudek je pravomocný.

Obžaloba z hromadného znásilnění v hotelu v Náprstkově ulici se týkala celkem šesti cizinců.

Aktuální verdikt odvolacího soudu se týká třech z nich, kteří původně u Obvodního soudu pro Prahu 1 dostali trest na dva a půl roku za mřížemi a vyhoštění v různých délkách. Proti tomu se ale odvolal státní zástupce, i souzení a jejich advokáti.

Nově byl tedy Tajíb Banjittú odsouzen k šesti rokům vězení a k vyhoštění z Česka na neurčito.

Turistka z Irska ohlásila znásilnění na hotelovém pokoji, kam odešla s jedním z šestice mužů. Tím byl podle verdiktu právě nejpřísněji potrestaný Banjittú. Následně se k nim připojili jeho kamarádi a ženu v pokoji napadli.

Muhammada Habíba Úld Ajsu, který byl odsouzen i za přechovávání omamné a psychotropní látky, poslal soud do vězení na čtyři a půl roku a vyhostil ho na deset let. Zakaríja Úld Ajsa byl odsouzen ke třem rokům vězení a vyhoštění také na deset let.

„Na základě správně zhodnocených důkazů a na základě stop DNA jsme konstatovali, že šlo o skupinové znásilnění,“ řekl předseda senátu odvolacího soudu Jan Kareš.

„Rozlišili jsme výrazněji rozsah trestů s ohledem na konkrétní míru viny pachatelů. Nejvyšší jsme udělili panu Banjittúovi, protože on poškozenou přivedl do hotelu a byl iniciátorem znásilnění,“ doplnil.

Odsouzení musí ženě zaplatit škodu ve výši 215 eur (asi 5400 korun) například za terapii a lékařská vyšetření. Dále musí uhradit nemajetkovou škodu ve výši jednoho a půl milionu korun.

Jednoho obžaloby zprostili, další dva na verdikt čekají

Ze zbylých tří obžalovaných mužů byl Muhammad Nádir Hammádí obžaloby zproštěn, přičemž takový verdikt vynesl i prvoinstanční obvodní soud.

Odděleně je proces veden s Muhammadem Názim Binkritlím a Muhammadem Hádím Mabrikem, kteří nebyli u odvolacího soudu přítomni.

Policisté šestici mužů z Alžírska ve věku od jednadvaceti do pětadvaceti let zadrželi loni v dubnu poté, co žena nahlásila znásilnění na recepci hotelu.

Zásahová jednotka musela použít beranidlo, protože jim cizinci nechtěli otevřít.

Soud cizince obviněné ze znásilnění poslal do vazby. Jednomu z nich dovolil v létě vycestovat poté, co složil kauci půl milionu korun.

Při zásahu v hotelu, kde cizinci drželi turistku, musela policie použít beranidlo:

5. dubna 2018

,