ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Praha zakázala pálení listí kvůli ovzduší. Doprava je horší, míní odborníci

  • 40
Pražský magistrát kvůli ochraně kvality ovzduší zakázal pálení suchého rostlinného materiálu, tedy hlavně spadaného listí. Vzduch však podle odborníků nejvíce kazí osobní a letecká doprava.

Se začátkem října začíná opadávat listí stromů. Pražští zahrádkáři už ho ale letos nesmějí pálit. Magistrát to v polovině září zakázal. „Chceme snižovat množství nebezpečných látek v ovzduší,“ argumentuje radní pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti), která za nařízením stojí. Dodává, že zákaz je dalším krokem k naplnění klimatického plánu města.

Nejhorší jsme i nadále, říká o ovzduší v kraji hydrometeoroložka Blanka Krejčí

Zákaz se vztahuje na listí a trávu, o táboráky Pražané nepřijdou. Suché dřevo či šišky smějí na zahradách nadále zapalovat – třeba při grilování nebo opékání špekáčků na ohni. Povolené jsou i velké ohně třeba při pálení čarodějnic.

Zákaz bez užitku

Magistrát se odvolává na výzkum zaměřený na kvalitu ovzduší během spalování v otevřených ohništích, který provedl v roce 2021 Jihomoravský kraj. „Výsledky byly alarmující,“ tvrdí Komrsková.

Měření podle ní ukázala extrémní nárůst koncentrace oxidu dusnatého, oxidu siřičitého či benzopyrenu. Jejich hodnoty byly v některých případech i několikasetnásobně vyšší. „I krátkodobé vystavení takto vysokým koncentracím má nežádoucí vliv na lidské zdraví, proto považuji za rozumné pokusit se Pražany před vysokými koncentracemi těchto látek chránit,“ míní Komrsková.

Jak připravit horký kompost?

  • Ve správně založeném kompostu by měly tvořit tři čtvrtiny materiály bohaté na uhlík (listy, sláma a dřevní štěpka), zbytek složky bohaté na dusík (zelená tráva, organický odpad z kuchyně a zvířecí trus).
  • Doporučuje se předem shromažďovat různé materiály v malých hromadách. Po jejich smíchání a umístění do kompostovací nádoby (měla by být vysoká minimálně 1 metr a široká 1,5 metru) probíhá tři týdny horká fáze, během níž teplota díky činnosti mikroorganismů dosáhne i 80 °C. Po tuto dobu je nutné kompost alespoň jednou týdně překopat. Poté teplota klesne na 20 °C a do kompostu se mohou přesunout žížaly a další živočichové.
  • Během jednoho až dvou měsíců pod jejich vlivem vznikne humus, skvělé hnojivo pro zlepšení půdy, které lze také použít k mulčování. Za dalšího půl roku vznikne plně vyzrálý kompost, který lze využít jako výborný substrát pro pěstování a hnojivo.

Podle Františka Skácela z Ústavu plynných a pevných paliv a ochrany ovzduší Vysoké školy chemicko-technologické v Praze však podobné zákazy ovzduší v metropoli neovlivní. „Jedná se o marginální zdroj emisí,“ říká. Na znečištění ovzduší se podle něj podílí řada okolností, například záření Slunce, rotace Země, gravitace, vulkanická činnost, lesní požáry či eroze půdy.

„Z aktivit člověka jsou nejvýznamnějším faktorem spalovací procesy ve velkých zdrojích (například elektrárny – pozn. red.) a přes zimu v lokálních topeništích,“ zdůrazňuje Skácel s tím, že vzduch „kazí“ rovněž doprava: „V Praze jsou nejvýznamnějšími zdroji znečištění spalovací motory a letecké turbíny.“

Ke zlepšení přitom podle něj může vést třeba i změna organizace dopravy. „To není v žádném případě dáno omezováním rychlosti, ale zvýšením její plynulosti a snížením hustoty či omezováním leteckého provozu,“ říká. Pomoci může také úprava územních plánů, aby veřejná prostranství lépe provětrávala.

Horký kompost

Vyhlášku kritizuje i opozice. Zastupitel Václav Bílek (ANO) například upozornil na to, že listy stromů napadených klíněnkou se pálit musí. To však podle Českého zahrádkářského svazu nutné není. „Pokud je listí dobře zkompostované, je v podstatě sterilované. Teplota kompostu může dosahovat i 80 stupňů, škůdci i choroby jako klíněnka, monilie či spála v tomto prostředí nepřežijí,“ tvrdí jeho mluvčí Jana Lapáčková.

Podle ní ale většina lidí neví, jak kompost správně založit a následně se o něj starat. „Pokud by Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský vyhlásil mimořádné rostlinolékařské opatření, tak je pálení nakažených listů povoleno,“ uzavírá Komrsková.