Akce pražské ZOO: 30 mláďat roku 2023 (4. ledna 2024) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

V pražské zoo uhynul roční sameček ježury, podlehl akutní bakteriální infekci

  • 3
Sameček ježury australské, který se v pražské zoo vylíhl přibližně v polovině prosince 2022, uhynul. Přestože mládě nejprve prospívalo, později u něj byly objeveny kokcidie, což jsou původci parazitárního onemocnění. Kvůli snížené imunitě se ježuře do těla dostala akutní bakteriální infekce, které v lednu podlehla.

Sameček začal během loňského léta ztrácet na váze a navíc u něj byli zjištěni parazité. „Pomocí sondy a umělé výživy se mládě podařilo stabilizovat a nakonec začalo i samo přijímat potravu. Léky proti kokcidiím jsme mu podávali nejprve sondou a následně i v kaši,“ uvedla zoo v úterý na svém webu.

I přes snahu chovatelů a veterinářů se však zvíře kokcidií v organismu nezbavilo. Mládě přesto začalo přibývat na váze, nejevilo obtíže a dobře jedlo.

O chuť k jídlu přišel sameček ježury až těsně předtím, než se jeho zdravotní stav rapidně ze dne na den zhoršil.

„Narušení funkce orgánů kokcidiemi a snížená obranyschopnost organismu ježury připravily pole působnosti pro akutní bakteriální infekci. Léčba stavu už dle pitevního nálezu bohužel neměla šanci zvíře zachránit,“ popsala smutnou zprávu zoo.

Vůbec první mládě ježury, které se v pražské zoo narodilo, uhynulo i v prosinci 2021. Tehdy zoo uvedla, že smrtelné potíže způsobila rovněž smíšená bakteriální infekce.

Odchov ježury je podle pražské zoo náročný a v prostorách zoo je spíše vzácností. Kritický je zhruba sedmý měsíc od narození mláděte, kdy malá ježura přechází na pevnou stravu.