Policie na Vltavě zastavila sedm lodí, pluly na protest proti zavřeným školám

  • 225
Několik desítek lidí se v neděli sešlo k happeningu na Vltavě v centru Prahy, aby podpořilo návrat dětí do škol. Na oslavu dnešního Dne učitelů a jako výzva vládě k návratu žáků do lavic vyplulo na řeku sedm lodí. Policisté po části plavby lodě zastavili a zjistili několik desítek porušení vládních epidemických opatření, mnozí účastníci neměli ochranu dýchacích cest.

„Politické hnutí Otevřeme Česko a iniciativa Vraťme děti do školy chce poděkovat a podpořit naše učitele, ale i žáky, kteří jsou nejdéle v Evropě uzavření doma,“ zvali na akci pořadatelé. Na místě se nakonec potkalo několik desítek lidí.

Sedm lodí, které ve dvě hodiny odpoledne vypluly z pražského Dvořákova nábřeží, zastavili policisté okolo půl šesté ve smíchovském zdymadle, řekl ČTK místopředseda hnutí Jiří Janeček.

„Zjistili jsme několik desítek porušení vládních nařízení, které budou oznámeny na příslušný správní orgán. Třikrát jsme zjistili přestupek proti plavebnímu řádu,“ sdělila iDNES.cz mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Policisté v rámci bezpečnostního opatření zaregistrovali na lodích účastníky bez ochrany dýchacích cest. Podle Janečka policisté drželi protestující na místě asi dvě hodiny, akce se přitom podle jeho slov chýlila ke konci.

Protestu se podle Janečka účastnilo zhruba 200 lidí, na každé lodi jich bylo mezi 20 a 30. Měli s sebou české vlajky, transparenty například s nápisy „Vraťte děti do škol“ nebo „Otevřeme dětská hřiště“. Řada protestujících podle něj měla respirátory, před akcí se také nechávali testovat antigenními testy.

Otevřeme Česko - Chcípl PES

Iniciativa Chcípl PES v minulosti organizovala protestní akce proti vládním opatřením. Vyzvala mimo jiné restaurace a další podniky, aby navzdory nařízením otevřely, a 10. ledna uspořádala na pražském Staroměstském náměstí demonstraci, kam přišly tisíce lidí. V březnu se přeměnila na politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES.

V neděli odpoledne se měla konat i další demonstrace, a to na Střeleckém ostrově. „Policisté byli na místě, kromě pořadatele nikdo nedorazil a po několika minutách byla akce ukončena,“ dodala Siřišťová.

V sobotu byly protesty podstatně živelnější.  Policie zatkla muže a ženu, kteří napadli a zranili policistu. Oba se účastnili průvodu desítek lidí, jež mířil po ukončené demonstraci proti policejnímu násilí v souvislosti s vymáháním protiepidemických opatření z pražského Václavského náměstí na Albertov.

,