Ve společnosti HPC Research v Horní Bříze na Plzeňsku vyrábějí kompozitové tlakové nádoby. Spolumajitelem firmy je Pavel Dubinin, který ukazuje prototyp palivové nádrže pro satelit. Ten vynesla raketa Falcon 9 Elona Muska. | foto: Petr Eret, MF DNES

Z garáže na oběžnou dráhu. Palivové nádrže z Plzeňska letěly do vesmíru

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Začínali s bratrem tak, že si pronajali garáž a tam vyráběli své první kompozitové lahve na zemní plyn. To se psal rok 2013. Letos v lednu svoje know-how zpečetili tím, že jimi zkonstruované a vyrobené palivové nádrže letěly do vesmíru. Raketou Falcon 9 miliardáře Elona Muska. Řeč je o bratrech Pavlu a Stanislavu Dubininových, kteří podnikají v Horní Bříze u Plzně.

Jejich firma HPC Research vyrábí kompozitové lahve na plyn, které lidé mohou najít například u zahradního grilu či v karavanu. „Díky podílu na vesmírném projektu jsme dostali další nabídky ke spolupráci od evropských výrobců vesmírné techniky,“ říká zakladatel a spolumajitel firmy Pavel Dubinin.

Česko má velmi rozvinutou ekonomiku, dostupné jsou podniky, které nabízejí výrobky z oblasti kovoobrábění, vstřikování plastů, zkoušky různých výrobků... Lidé tuto vymoženost neoceňují.

Pavel Dubinin

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se