Zdeněk H. u soudu, který rozhodoval o jeho vazbě v srpnu 2023.

Zdeněk H. u soudu, který rozhodoval o jeho vazbě v srpnu 2023. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek na Plzeňsku

  • 7
Plzeňská policie podala státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na Zdeňka H. obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích na Plzeňsku. ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová. V případě, že soud uzná jeho vinu, hrozí muži až pětileté vězení.

Policisté osmačtyřicetiletého Zdeňka H. deset dní po události obvinili z ublížení na zdraví a z výtržnictví, návrh na podání obžaloby podali 8. listopadu.

„Další osoby, které by se měly na útoku spolupodílet, vypátrány nebyly,“ řekla Brožová. Původně se totiž objevily informace, že ženy napadli tři lidé.

Policie k případu mnoho informací neuvedla. Nesdělila například, že napadené ženy jsou z Ukrajiny, pouze konstatovala, že to byly cizinky. Policisté oficiálně ani neřekli, co přesně se 13. srpna večer v Plasích, kde končila dvoudenní tradiční pouť, stalo.

Muž obviněný z napadení Ukrajinek je na svobodě, vazební důvody pominuly

Podle neoficiálních informací šly dvě ženy z Ukrajiny ve věku 34 a 44 let s dvouletým a jedenáctiletým dítětem na pouť. Podle serveru Novinky.cz seděly na chodníku, když u nich zastavilo auto a řidič se jich zeptal, zda jsou Ukrajinky. Poté, co mu odpověděly, kousek poodjel, pak se k ženám vrátil a napadl je. Útočník pak ujel.

Jedna z žen ale policii předala fotku jeho vozu včetně poznávací značky a muže i popsala.

Podle rodiny Zdeňka H. z Prahy, kolotočáře, se ale incident odehrál jinak. „Zdeněk balil dětský vláček, který se složí a pak se nakládá na vozík. Vzal auto a jel pro něj. Na vozíku ale seděly Ukrajinky, byly opilé a odmítaly vstát a odejít. Měly víc konfliktů na pouti, ani na ostatní atrakce je už nikdo z kolegů nechtěl pouštět. Místo aby vstaly a on mohl vlek zapřáhnout, začaly nadávat. Jak to dopadlo, nechápeme, Zdeněk nikdy nebyl nějaký násilník či útočník, vždycky věci naopak uklidňoval,“ vyprávěl jeho příbuzný Václav B., majitel lunaparku Eden, který měl také na pouti v Plasích atrakce.

Soud rozhodl o vazbě muže kvůli napadení Ukrajinek (25. 8. 2023):

,