Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně.

Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně. | foto: archiv MF DNES

Plzeňská nemocnice za smrt pacienta zaplatí přes tři miliony, rozhodl soud

  • 5
Fakultní nemocnice v Plzni za chybu dvou lékařek, které podle obžaloby svou nedbalostí zavinily smrt pacienta, zaplatí pozůstalým přes tři miliony korun. V pátek o tom rozhodl plzeňský okresní soud.

Jako první o tom informoval server Novinky.cz.

Manželka zemřelého pacienta dostane podle verdiktu jeden milion 450 tisíc korun, jeho nezletilý syn jeden milion 700 tisíc korun.

„Rozsudek jsme zatím neviděli, nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Gabriela Levorová.

Soudce Okresního soudu Plzeň-město David Kotrbatý se při rozhodování o výši odškodnění řídil vlastním uvážením a principy slušnosti.

„Šlo o nadstandartně fungující manželství a rodinu vůbec, která měla před sebou ještě několik desítek společně strávených let. Ztráta manžela, respektive otce, měla velmi negativní psychické dopady jak na ženu, tak i na chlapce,“ uvedl soudce David Kotrbatý.

Na straně druhé vzal v úvahu i fakt, že vedení nemocnice opakovaně navrhovalo pozůstalým uzavření smíru. Na to ale protistrana nepřistoupila. Požadovala odškodnění ve výši deseti milionů korun.

Lékařky nepoznaly infarkt, dostaly podmínku

Pětačtyřicetiletý muž přišel před třemi roky s bolestmi na hrudi a zvýšeným tlakem do plzeňské fakultní nemocnice (psali jsme zde). Sloužící neatestovaná lékařka Lenka Pražáková mu udělala potřebná vyšetření, ale podle znalců špatně vyhodnotila křivky EKG a zahájila také nesprávnou léčbu.

Její atestovaná nadřízená Eva Jánská se pak nesprávně spokojila jen s tím, že si po telefonátu s kolegyní zprávy zkontrolovala v počítači. V něm ale neměla křivky EKG. Souhlasila s posláním pacienta do domácí péče. Ten druhý den na selhání srdce zemřel.

Oběma lékařkám vyměřil Okresní soud v Plzni roční podmínky se zkušební lhůtou 18 měsíců. Odvolací senát u plzeňského krajského soudu jim podmíněné tresty zpřísnil.

Lence Pražákové vyměřil 18 měsíců odnětí svobody s podmínečným odkladem na zkušební dobu dvou roků. Evě Jánské dvouletý trest se stejnou zkušební dobou.