Nové občerstvení s terasami doplní nabídku služeb u hráze oddělující Malý a...

Nové občerstvení s terasami doplní nabídku služeb u hráze oddělující Malý a Velký Bolevecký rybník v Plzni. Objekt projektovaný plzeňskou projekční kanceláří projectstudio8 hodlá radnice nechat postavit ještě letos. | foto: projectstudio8

Břeh oblíbeného Boleváku v Plzni nabídne lidem moderní stánek s terasou

  • 3
Nové občerstvení s pobytovými plochami nechá v tomto roce vybudovat město Plzeň pod Bílou horou na břehu Boleváku. Ten je největším a také nejoblíbenějším rekreačním rybníkem v soustavě Boleveckých rybníků. Moderní stavba vyroste v místě hráze mezi Malým a Velkým Boleveckým rybníkem.

Na vybraném místě už dříve stánek s občerstvením stál, ale nevypadal dobře a nabízené služby neodpovídaly představám zástupců města. Proto ho před dvěma roky nechali odstranit. Za návrhem nové stavby stojí známá plzeňská projekční kancelář projectstudio8. Ta v minulosti navrhla například Palubu Hamburk u Hlavního nádraží.

V rámci plánované stavby vzniknou dvě terasy a molo s posezením nad vodou. „Oblast Boleveckých rybníků je jednou z nejoblíbenějších. Chceme proto, aby i stánky s občerstvením v této lokalitě měly úroveň a lidé byli s nabídkou spokojeni. Loni zde probíhaly přípravné práce v podobě položení nových inženýrských sítí a letos postavíme nový objekt,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Samotný stánek s občerstvením, který vznikne z pěti modulárních kontejnerů se zastřešením, má mít plochu zhruba 70 metrů čtverečních podobně jako terasa na jeho střeše a jen o málo menší bude terasa navazující na stánek. Pobytové molo u terasy má mít plochu přibližně 60 metrů čtverečních. Podle Tolara bude město po budoucím nájemci požadovat, aby zajistil celoroční provoz. „Rovněž požadujeme například to, aby v zařízení byly veřejně přístupné toalety,“ řekl Tolar.

Počítalo se s hřištěm i výsadbou stromů

Zástupci města chtějí při výběru provozovatele hodnotit i to, jaké nápoje a jídlo budou zájemci nabízet. Plán na postupné vylepšení rekreačního zázemí u Boleváku odstartovalo město před několika roky. V roce 2019 zveřejnilo studii připravenou Útvarem koncepce a rozvoje města.

Dokument počítal například s tím, že se rozšíří hlavní pláž Ostende a vedle ní přibudou prostory například pro sportovní aktivity. Studie navrhla nahradit staré dosluhující stavby novými, rozšířit pobytovou louku a upravit pobytové terasy. V plánu bylo, že zastaralé objekty, jako byly například šatny nebo sklady, nahradí nové budovy s občerstvením, převlékárnami a sprchami.

Počítalo se také s výsadbou stromů, vybudováním dětského hřiště či kurtu pro plážový volejbal a zázemí pro triatlonovou akademii. V plánu byly změny v oblasti prostranství u pláže pod Bílou Horou. Už tehdy studie předpokládala, že bude třeba nahradit nevhodně umístěný stánek s občerstvením stánkem novým, který bude doplněn o toalety, které v oblasti chybí.