Pardubice v posledních letech zažívají růst počtu obyvatel. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubice nepolevují, na jaře začne soutěž o další byty pro mladé

  • 2
Dosáhnout s průměrným platem na slušný byt v Pardubicích je vcelku nemožné. Není tak divu, že je mezi mladými lidmi stále větší zájem o startovací byty za zvýhodněnou cenu. Radní jich do jarní soutěže posílají dalších pětadvacet.

Jediný, ale zásadní problém je, že poptávka mezi lidmi bude daleko větší než nabídka.

„Poskytování cenově zvýhodněného nájemného po dobu čtyř let mladým pracujícím lidem je motivací, aby v Pardubicích pouze nepracovali, ale také bydleli. Přibližně padesát procent žadatelů zde pracuje, ale nebydlí. Právě proto je u úspěšných žadatelů podmínkou pro uzavření nájemní smlouvy převod trvalého pobytu do Pardubic, což s sebou nese městu příjmy z rozpočtového určení daní,“ uvedl k programu startovacího bydlení náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Harmonogram
soutěže o byty

  • vyvěšení informací na webu města od 11. 3.
  • výběr žádostí - pondělí 15. 4. od 13:00 do 18:00 hodin a úterý 16. 4. od 8:00 do 12:00 hodin v budově magistrátu U Divadla 828
  • losování - čtvrtek 18. 4. od 13:00 hodin v zasedací místnosti v mezipatře v budově magistrátu na adrese U Divadla 828
  • doložení potvrzení k žádosti u vylosovaných žadatelů nejpozději do 7. 5. do 14:00 hodin
  • kontrola žádostí nejpozději 13. 5.
  • účinnost nájemní smlouvy od 1. července (podpis nájemní smlouvy a předání bytu novému nájemci - červen 2024)

Program startovacího bydlení pro mladé začal fungovat v roce 2015. Město Pardubice za tu dobu již pomohlo lidem se 250 startovacími byty. Podle dat, která má město k dispozici, je pro dvě třetiny z nich prvním samostatným bydlením.

„Prostřednictvím cenově dostupného nájmu, kdy první tři roky platí 80 korun za metr čtvereční a čtvrtý rok 100 korun za metr čtvereční, dostanou šanci naspořit si alespoň část finančních prostředků na zajištění vlastního budoucího bydlení. Nutno podotknout, že cena zvýhodněného nájmu se oproti předchozímu roku nezvýšila ani o korunu,“ uvedl Rychtecký.

Startovací byty disponují různými velikostmi, aby bylo možné splnit odlišné potřeby zájemců o startovací bydlení. S ohledem na vysoké ceny komerčních nájmů, které se pohybují okolo 250 korun za metr čtvereční, očekávají politici i letos velký zájem.

„V rámci prvního kola máme připraveny byty, které se nacházejí v Dražkovicích, v ulicích Ohrazenická, Mladých, Na Záboří, Bělehradská, Gagarinova, Nerudova a Sokolovská. Jedná se především o malometrážní byty. K dispozici je 12 bytů o velikosti 1+KK respektive 1+1 a tři byty 2+1,“ řekl Rychtecký. Podle něj přes osmdesát procent nájemníků plánuje zůstat v Pardubicích i po skončení nájemní smlouvy ve startovacím bytě.

Proces žádosti o startovací byt v rámci prvního kola je docela jednoduchý a není třeba předkládat žádné další dokumenty kromě vyplněné žádosti a souhlasu se zpracováním osobních údajů. Žadatelé mají možnost vybrat si konkrétní byt z nabídky startovacích bytů, které jsou k dispozici. Každý žadatel nebo pár může podat jednu žádost na jeden konkrétní byt z nabídky.

„Žádost se podává prostřednictvím webové stránky. V rámci prvního kola žadatelé nejsou povinni předkládat žádné další dokumenty jako potvrzení o bezdlužnosti, příjem, výpis z katastru nemovitostí nebo potvrzení o bezdlužnosti u zdravotní pojišťovny. Tento proces umožňuje žadatelům jednoduchý a rychlý způsob, jak se ucházet o startovací byty bez nutnosti předkládat všechny potřebné dokumenty hned na začátku,“ dodala Dolanová.

1. června 2023