Náhodný nálezce objevil nejdříve 200 mincí, rozsáhlý výzkum nakonec ukázal, že...

Náhodný nálezce objevil nejdříve 200 mincí, rozsáhlý výzkum nakonec ukázal, že v zemi u Jevíčka bylo přes 7 000. | foto: Regionální muzeum Litomyšl

Nálezce pokladu ze 17. století dostane od kraje přes půl milionu korun

  • 2
Náhodný nálezce, který v létě roku 2020 na louce u Vysoké u Jevíčka objevil poklad s více než sedmi tisíci mincemi ze 17. století, dostane 560 tisíc korun. Je to vyšší odměna, než která by mu podle zákona náležela. Rozhodli o tom radní Pardubického kraje.

„Vzhledem k tomu, že zákonné nálezné se vypočítává maximálně jako hodnota drahých kovů, což může být pro nálezce demotivační, rozhodli jsme se v tomto mimořádném případu nálezce ocenit darem Pardubického kraje, který zohlední kulturně historickou hodnotu nálezu. Počítáme s tím, že pokud se takto vzácné nálezy vyskytnou i v dalších letech, odměníme je podobným způsobem,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

Muže, který se 8. července roku 2020 u Vysoké vydal na procházku, zaujala rozrytá louka nedaleko lesa a šel se podívat blíž. V hlíně objevil dvě stovky mincí. Odborníci na místě později nalezli 7 099 mincí včetně dvanácti zlatých dukátů. Poklad byl v odlehlé lokalitě uložen v nádobách na dvou místech.

Mince se postupně hlubokou orbou roztahaly po širším okolí. Nejstarší mincí je polský půlgroš Vladislava II. Jagellonského z let 1431–1434. Drtivá většina mincí pochází z konce 16. století až z 60. let 17. století. Podle odborníků poklad představoval malé jmění.

Za mince by se tehdy dalo koupit 25 tažných koní, 70 krav, či 280 ovcí. Dnešní hodnota drahých kovů mincí není známa.

Dukát Karla IV. a další stovky mincí, vzácný poklad má hodnotu čtyř milionů

„Hodnota drahých kovů pokladu nebyla stanovena, protože nálezce svou žádost o odměnu podle památkového zákona vzal zpět a bude mu poskytnut dar,“ uvedla Zuzana Nováková z oddělení komunikace Pardubického kraje.

V Pardubickém kraji nejde o první takový nález. Na pardubickém zámku byl nedávno vystaven takzvaný poklad století, objevený v roce 2015 u Chýště na Pardubicku. Velmi cenný nález obsahuje 1 669 mincí a mincovních zlomků přibližně z 10. století.

Les nedaleko obce Staročensko zase ukrýval 3 788 kusů dvoukorunových mincí z let 1946 až 1948. Poslední mincovní poklad muzejníci evidují z Bělečka, kde muž před dvěma lety při budování septiku našel téměř 200 stříbrných mincí z konce 17. století.