V Pardubicích se na kruhovém objezdu srazily tři trolejbusy. (23. září 2022) | foto: Městská policie Pardubice

Za srážku tří trolejbusů může podle policie nepozornost řidičů

  • 4
Za nehodu tří trolejbusů, která se stala přesně před rokem na malém kruhovém objezdu v Pardubicích Trnové, mohla nepozornost řidičů. Tak uzavřela nejkurióznější nehodu dopravního podniku za poslední roky policie. Jeden ze tří poškozených vozů už dopravní podnik opravit nenechal, byl starý a ekonomicky se nevyplatilo do něj investovat.

„Obviněni byli dva řidiči trolejbusů, a to z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Oba se při vjezdu na kruhový objezd plně nevěnovali řízení vozidla,“ řekla policejní mluvčí Dita Holečková.

Řidiči u soudu vyvázli podle ředitele pardubického Dopravního podniku Tomáše Pelikána s podmínkou. Viníci nehody nepřišli o řidičský průkaz, dále tedy pracují pro dopravní podnik.

Nehoda vznikla paradoxně z nepsaného pravidla řidičů MHD, kteří si v dopravním provozu vychází vstříc a často se pouští a pomáhají si. Něco takového se stalo také před kruhovou křižovatkou.

„Jeden trolejbus pouštěl druhý a třetí nevěděl o tom, že první dává přednost druhému,“ přiblížil důvod nehody Pelikán.

Na kruhovém objezdu v Pardubicích se srazily tři trolejbusy

Řidič trolejbusu, který jel po Poděbradské ulici směrem ke Globusu, pouštěl vůz jedoucí z Ohrazenic. Třetí aktér, který jel od Globusu, si ale nevšiml, že první pouští druhý trolejbus, a vjel do kruhového objezdu, kde se oba srazily.

Náraz byl tak silný, že se jeden z vozů odmrštil ke třetímu, ten pak zůstal stát před kruhovým objezdem, takže skončily všechny v sobě.

Škoda na třech trolejbusech vyšplhala na 600 tisíc korun. U jednoho stačilo opravit okno, oprava druhého nepřekročila 170 tisíc korun a vrátil se zpátky do vozového parku dopravního podniku. Třetí z poškozených trolejbusů, na němž se škoda blížila půl milionu korun, dopravní podnik vzhledem k jeho stáří třinácti let neopravoval.

Dopravní podnik nechal část škody řidičům k úhradě. „Veškeré náklady uplatníme do 4,5násobku jejich průměrné mzdy, zbytek v řádech statisíců budeme muset zaplatit ze svého,“ řekl Pelikán.

4. dubna 2019