Areál Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava | foto: VŠB-TU Ostrava

Otevření Ekonomické fakulty se zkomplikovalo, univerzita dostala pokutu

  • 1
Otevření nové ekonomické fakulty v porubském kampusu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) provází komplikace. Nejedná se o problémy související se samotnou stavbu, ale jejím vybavením. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) univerzitě zakázal plnění smlouvy o dílo ve věci vybavení novostavby audiovizuální technikou.

V dalším správním řízení navíc příkazem uložil univerzitě pokutu za přestupek ve výši 300 000 korun. „Rozhodli jsme o uložení zákazu plnění smlouvy na veřejnou zakázku „AV Ttechnika EkF“, kterou uzavřela VŠB-TUO se společností Colsys,“ potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

„Univerzita uzavřela smlouvu v době, kdy ještě neskončila lhůta pro podání návrhu na přezkoumání úkonů zadavatele, což zákon zakazuje,“ uvedl Švanda.

Rozhodnutí poté potvrdil předseda ÚOHS Petr Mlsna, aktuálně je již pravomocné a nelze se proti němu odvolat. „Univerzita může podat žalobu ke správnímu soudu,“ řekl Švanda a dodal: „Co se pokuty týče, zatím pravomocná není.“

Učitelé vysokých škol stávkují za vyšší platy. Mzdy profesorů se liší čtyřnásobně

Univerzita se brání, že vše způsobilo pochybení při zadávání veřejné zakázky. „Došlo k nesprávnému vyhodnocení technických parametrů,“ uvedla mluvčí univerzity Petra Halíková s tím, že proti udělené pokutě se bude škola odvolávat.

„Smlouvu na dodávku audiovizuální techniky, ze které bylo zakázáno plnění, jsme uzavřeli a vypsali jsme nové výběrové řízení, které je již ukončeno,“ dodala Halíková.

Stavbu má podle ní univerzita převzít od stavební firmy již v prvním čtvrtletí letošního roku. Výuku v ní chce zahájit následující akademický rok, jak je plánováno. „Do té doby by měla být budova novou audiovizuální technikou dovybavena,“ dodala Halíková.

Jsme na minimu, učitelé nám odcházejí, tvrdí univerzity a jdou do stávky

Nová ekonomická fakulta by tak od podzimu měla poskytnout zázemí 2 900 studentům a 170 zaměstnancům. Do podzemních garáží bude možné zaparkovat 214 vozidel, na povrchu pak dalších 40. Na stavbu ve výši 829 milionů korun bez DPH přispělo dotací ministerstvo školství částkou necelých 473 milionů korun bez DPH, zbytek platila škola.

28. března 2023