Dvojnásobná olympijská medailistka z let 1936 (bronz) a 1948 (zlato) Zdeňka...

Dvojnásobná olympijská medailistka z let 1936 (bronz) a 1948 (zlato) Zdeňka Veřmiřovská, kopřivnická rodačka. | foto: Archiv MF DNES

Čestnými občany Kopřivnice se stanou historik, badatel a in memoriam gymnastka

  • 0
O tři osobnosti se rozroste seznam čestných občanů Kopřivnice. U příležitosti připomínky 75. výročí povýšení na město budou 12. října oceněni propagátor automobilové historie, badatel a někdejší ředitel muzea Tatra Karel Rosenkranz a badatel místní historie i úspěšný modelář Václav Langer.

In memoriam, tedy posmrtně, bude uvedena mezi čestné občany místní rodačka, sportovní gymnastka a držitelka zlaté olympijské medaile z roku 1948 Zdeňka Veřmiřovská (1913–1997).

„Přestože je Zdeňka Veřmiřovská první a zatím také jedinou ženou z Kopřivnice, která vyhrála olympijské hry, nejvyšší ocenění rodného města jí doposud chybělo. Takže jsme rádi, že se tak stane letos, kdy si současně připomínáme 110. výročí jejího narození,“ uvedla kopřivnická mluvčí Lucie Macháčková.

Veřmiřovská bude mít pamětní desku

Upozornila, že v případě Věřmiřovské se ještě ve stejný den odhalí pamětní deska, a to na budově zimního stadionu, kde stávala sokolovna. Tam špičková gymnastka pravidelně cvičila.

Ocenění se budou předávat v rámci festivalu Aerovka Jazz Fest pořádaného na počest skladatele Zdeňka Petra, který je rovněž kopřivnickým čestným občanem.

Zástupci města předají také tituly významná osobnost města, a to sbormistrovi Pavlu Altrichterovi, designérovi Jiřímu Španihelovi a in memoriam řediteli průmyslové školy Oldřichu Vrbovi a fotografovi Ivanu Polívkovi.