ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ostrava dostala pokutu za Severní spoj, město se brání žalobou

  • 2
Pokutu ve výši sedmdesát tisíc korun dostalo město Ostrava od antimonopolního úřadu. Podle něj porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek v případě projektu Severního spoje. Nová silnice má spojovat obvody Poruba, Martinov a Třebovice s centrem.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zatím nepravomocně rozhodl, že radnice pochybila, když uzavřela dodatek, který umožnil vyplatit dodavatelské firmě více než milion korun dřív, než obdržela finální verzi projektu. Její dodání ale bylo původní podmínkou pro vyplacení částky.

„Postupem obviněného došlo k nedůvodnému vyloučení dalších uchazečů hospodářské soutěže,“ stojí v rozhodnutí.

Pokud by podle úřadu tento dodatek znaly i jiné dodavatelské firmy předem, mohlo se jich do soutěže přihlásit více.

Ostrava s verdiktem nesouhlasí a proti pokutě se odvolala. „Byli jsme nuceni uzavřít dodatek v důsledku protahujících se majetkoprávních vypořádání a protahujících se řízení o posouzení vlivu na životní prostředí. Zhotovitel zpracoval projekt v termínu a bylo by nespravedlivé mu nezaplatit,“ zdůvodnila mluvčí města Gabriela Pokorná.

Dřívější uvolnění peněz za projekt

Zakázku na vypracování dokumentace za více než čtyři miliony korun získala v roce 2015 společnost Dopravoprojekt Ostrava s tím, že město zaplatí ve chvíli, kdy získá finální verzi projektu. Část peněz ale uvolnilo díky dodatku dřív.

Dodatek napadl u ÚOHS spolek Prosíme, přemýšlejme. „Jde o stejný přestupek jako u loňské pokuty ÚOHS ve výši sto tisíc Kč. Tehdy město uzavřelo dodatek k dokumentaci na stavbu tramvajových tratí v Porubě a Pustkovci a vyplatilo dodavateli 2,6 milionu korun bez existence plnění,“ říká zástupkyně spolku Markéta Vysloužilová.

„Vůči loňskému přestupku se bráníme správní žalobou a v tuto chvíli čekáme na rozhodnutí soudu,“ nesouhlasí Pokorná.