Fotografie z prvního dne soudu v roce 2015, tedy před osmi roky. Druhý zleva bývalý primátor Petr Cvik, vpravo od něj další z primátorů Michal Pobucký. Všichni jsou už podruhé osvobozeni.

Fotografie z prvního dne soudu v roce 2015, tedy před osmi roky. Druhý zleva bývalý primátor Petr Cvik, vpravo od něj další z primátorů Michal Pobucký. Všichni jsou už podruhé osvobozeni. | foto: Jan Smekal, MF DNES

Soud opět zprostil politiky Frýdku-Místku obžalované za předražené zakázky

  • 0
Bez trestu skončilo rozsáhlé soudní projednávání údajné velké nehospodárnosti při zadávání zakázek na čištění příkopů ve Frýdku-Místku v letech 2010 až 2012. Všech patnáct obžalovaných, přičemž mezi nimi je i několik bývalých primátorů, bylo osvobozeno.

Rozsudek ještě není pravomocný, protože státní zástupce si vzal lhůtu pro případné odvolání. Navíc se do jednací síně dostavili jen čtyři obžalovaní, zbytek se omluvil, takže se k rozsudku nemohli vyjádřit.

Obžaloba vinila čtrnáct bývalých radních a jednoho vedoucího odboru na frýdecko-místeckém magistrátu, že schválili výrazně předražené práce na čištění příkopů ve městě. Tím se podle spisu dopustili zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku se škodou přesahující šest milionů korun.

Ne fréza, ale těžká technika

Soud se vlekl od roku 2015. O tři roky později se změnil soudce, takže se veškeré dokazování muselo opakovat. Později okresní soud všechny obžalované zprostil, jenže odvolací krajský soud případ vrátil k dalšímu projednání.

A dnes padl stejný zprošťující rozsudek, jehož čtení soudci zabralo takřka hodinu. Ve zdůvodnění uvedl, že obžaloba sice správně považovala cenu přes tisíc korun za běžný metr za příliš vysokou, ale pokud by bylo pravdou, že se příkopy měly čistit jen frézou a pokud obsahovaly jen zeminu.

„Ve skutečnosti po silných deštích a povodních byly příkopy silně zaneseny také například struskou a škvárou, někde se uvádělo, že tam byly i zbytky mrtvých zvířat, což se musí likvidovat a skládkovat zcela jinak, než jen zemina. Čistily se také propustky a k pracím se využívala těžká technika,“ vysvětlil soudce.

Rozhodne státní zástupce

Ve srovnání s ceníkem Technických služeb Havířov pak podle něj vyplynulo, že ceny za čištění jen frézou a za využití těžké techniky jsou v obou městech srovnatelné. Nadto radní vybírali ze tří nabídek a zvolili tu nejlevnější.

Mezi obžalovanými byli i někdejší primátoři Eva Richtrová, Petr Cvik a Michal Pobucký (všichni ČSSD). Vyhlášení rozsudku se nezúčastnili a nepovedlo se je ani zastihnout, ale například Pobucký už po prvním zproštění v roce 2020 řekl: „Jsem rád, že žijeme v právním státě. Obžaloba byla vykonstruovaná. Všichni právníci se shodli na tom, že to je nesmysl.“

Jestli případ definitivně skončí, nebo opět bude pokračovat na krajském soudu, záleží na tom, zda se státní zástupce odvolá.