Hasiči v neděli zasahovali  v Lesních Albrechticích na Opavsku, kde hořelo pole...

Hasiči v neděli zasahovali v Lesních Albrechticích na Opavsku, kde hořelo pole o rozloze 14 hektarů. (28. července 2019) | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Na Opavsku požár zničil 14 hektarů obilí, škoda je čtvrt milionu korun

  • 2
Hasiči v neděli zasahovali v Lesních Albrechticích na Opavsku, kde hořela pole. Požár zničil úrodu na 14 hektarech a způsobil škodu za 250 tisíc korun. Požár nejspíše zapříčinil cizí předmět, který se dostal do jednoho ze zemědělských strojů.

Pole začalo hořet během sklizně. „Hasiči spolu se třemi traktory zemědělců zamezili šíření požáru. Při likvidaci ohně museli použít dýchací přístroje a zásah jim ztěžovaly vysoké teploty a silný vítr, který v jednu chvíli otočil směr šíření požáru,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Popp. Dodal, že požár zřejmě zapříčinil cizí předmět, který se dostal do zemědělského stroje.

Hasiči k požáru vyjížděli po 14:00. Na místě zasahovalo celkem 18 cisteren. „Po hodině boje dostali oheň pod kontrolu, následná likvidace jim a zemědělcům, kteří svými traktory rozorávali spálené pole, aby ho hasiči mohli dostatečně prolít, zabrala dalších 40 minut. Oheň zasáhl plochu 14 hektarů nesklizeného obilí,“ uvedl Popp.

Požár pole hasiči tento týden likvidovali již několikrát. V sobotu hořelo v obci Vřesina u Ostravy. Shořely dva hektary posečeného pole spolu s 20 hektary neposečeného obilí, škoda byla zhruba půl milionu. 

Během pátku hasiči likvidovali požár osmi hektarů pole s ječmenem, slámou a hnojištěm v Hlubočci na Opavsku.

Na Kutnohorsku, Vysočině i Opavsku hořela pole. Škody jdou do milionů

Další pole s obilím hořelo v pátek také na Opavsku u Stěbořic-Jamnic. Pole s ječmenem v týdnu hořelo i na okraji Bílovce na Novojičínsku. U obce Vlačice na Kutnohorsku v pátek při požáru pole plameny zasáhly dokonce plochu 53 hektarů. Častou příčinou požáru je jiskra, která vznikne například, když se do kombajnu dostane kámen.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,