Fronty na testování koronaviru před ostravskou fakultní nemocnicí bývají hodně dlouhé.

Fronty na testování koronaviru před ostravskou fakultní nemocnicí bývají hodně dlouhé. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Dlouhé fronty na testování zkrátí náš objednávkový systém, nabízí kraj

  • 9
Ačkoli v Moravskoslezském kraji fungují dvě desítky stálých odběrových míst a speciální objednávkový systém na přibližný čas, ve Fakultní nemocnici Ostrava si musí řada čekajících lidí vystát ve frontě aut třeba i tři hodiny.

Největší nemocnice v regionu, jejíž čtyři týmy denně testují až 900 lidí, prosí o trpělivost a shovívavost.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer řekl, že nemocnice už nemohou přidávat další stálá odběrová místa, protože jim chybí personál. Situaci ale mohou ovlivnit praktičtí lékaři, a to způsobem, jakým objednají pacienta k odběru.

„Existují dva objednávkové systémy. Jeden celostátní, ve kterém lze objednat pacienta na místo a den. A pak krajský objednávkový systém Covid (OSC), který umožňuje objednat pacienta na čas v rozmezí hodiny. Kromě hodinového okna ukazuje tento systém také kapacitní možnosti všech odběrových míst. Apeluji proto na praktické lékaře, kteří používají celostátní systém, aby využívali ten náš,“ uvedl náměstek Gebauer.

Funguje už pět mobilních týmů

„Pokud budou všichni lékaři objednávat přes OSC a využijí všech jeho možností, přispějí tím ke zkrácení čekací doby a většímu komfortu svých pacientů,“ dodal náměstek.

Stejně jako v kraji rychle stoupá počet nakažených, přibývá i lidí indikovaných k PCR testu. Situaci pomáhá řešit pět nově vzniklých mobilních testovacích týmů.

„Od minulého týdne má připravené dva mobilní testovací týmy krnovská nemocnice. V pondělí rozjeli tři mobilní týmy i moravskoslezští hasiči. V dalších dnech plánujeme posílení ještě o čtyři. Mobilní týmy by měly vyjíždět hlavně k seniorům včetně klientů sociálních zařízení, pro které je obtížné dopravit se na odběrová místa,“ sdělil hejtman kraje Ivo Vondrák.